Атлетика, Новини, Спорт

6-кратен шампион бе детрониран в Боровец, отличен за организаторите /снимки/

Европейско първенство по планинско бягане

Андреа Маер от Австрия спечели първата си европейска титла по планинско бягане в Боровец.
Първенството се състоя на 6 юли. След 4 златни медала от световни първенства в дисциплината австрийката триумфира и на континента. Тя беше безапелационна при победата си, като финишира на вр. Ястребец за 51:49 мин., изминавайки 8,8 км.
Втора бе Валентина Белоти от Италия, а трета – Матея Косовей от Словения. Италианките триумфираха в отборното класиране, следвани от Швейцария и Великобритания.
Българският тим зае 11-ото място, като от нашите най-добре се представи Милка Михайлова – 17-а с 57:27 мин.
6-кратният европейски шампион Ахмет Арслан от Турция загуби господството си в планинското бягане в Боровец. Той финишира трети. По 11,8-километровото трасе го изпревариха италианците Бернард Дематеис с 56:30 мин. и Алекс Балдачини. „Адзурите” безапелационно си осигуриха и отборната титла. Великобритания и Турция заеха втора и трета позиция.
Шабан Мустафа пък стана най-успешният български атлет на този шампионат. Той се класира 9-и с 59:14 мин.
Българският тим пък се нареди 12-и в отборното класиране.
Юношите ни заеха 8-о място, като най-добре – 23-и, се представи Георги Ланджев с 55:09 мин.
Рамазан Карагьоз от Турция спечели европейската титла, като спря хронометъра на 48:51 мин. Турчин – Сехмус Сарихан, зае и втората позиция. Трети бе италианецът Микеле Вая.
Отборната титла завоюва Турция, следвана от Италия и Румъния.
Българските девойки се класираха 6-и, като най-бърза – 7-а, бе Диляна Минкина, изминала 3,5-километровото разстояние за 28:04 мин.
Шампионското място заслужи германката Мелани Албрехт, изкачила Ястребец от междинната станция на кабинковия лифт за 25:49 мин. Нейни подгласнички станаха Джесминаз Ялмаз от Турция и Леа Ейнфалт от Словения.
Малко след официалната церемония по закриване на шампионата на състезателите бе даден банкет в ресторанта на хотел „Рила”. Веднага след това в нощния бар на хотела се завихри шумен купон, който продължи до малките часове на следващия ден. Официалният говорител на европейската надпревара Илия Илиев не спираше да поздравява атлетите на 4 /!/ езика – български, руски, английски и испански. Най-активни на дансинга бяха българските участници и девойките от шампионския тим на Русия.
Някои от спортистите, които празнуваха до зори, заминаха направо за София, тъй като имаха ранни полети.

Отличен за организаторите

По време на тържествената церемония президентът на Европейската атлетика (ЕА) Ханс-Йорг Вирц получи символичния ключ на Самоков, връчен му лично от кмета Владимир Георгиев.
Г-н Вирц пък подари на градоначалника сребърния плакет на ЕА за принос в развитието на леката атлетика на Стария континент. Същото отличие получи и президентът на Българска федерация по лека атлетика и председател на организационния комитет на 12-ото европейско първенство по планинско бягане в Боровец Добромир Карамаринов.
„Всичко по организацията и провеждането на шампионата бе перфектно”, заяви Х. Вирц. Той инспектира и трасето, на което догодина през декември ще се проведе европейското първенство по крос кънтри, като отново домакин тогава ще бъде Самоков.
Отлична оценка за „Евро 2013” даде и делегатът на състезанието от ЕА и член на Съвета на ЕА Габриела Сабо. Олимпийската шампионка бе категорична, че българската федерация и домакините от „Бороспорт” са вдигнали високо летвата и са се справили изцяло с организацията.
На заседанието на Комисията по планинско бягане към ЕА /на която председател е Добромир Карамаринов/ техническият делегат на „Евро 2013” Кристоф Зайлер също даде отлична оценка на цялата организация и на провеждането на шампионата.
Според Бруно Гоцелино, председател на Световната асоциация по планинско бягане, българската федерация за пореден път е показала, че има много качествен екип, който може да се справи на световно ниво с организацията на първенства от най-висок ранг.

Кметът Георгиев връчи на президента на ЕА Вирц ключа на Самоков

Leave a Reply