6 самоковчета сред призьорите в „Не се гаси туй, що не гасне“

Приключи Четиринадесетият национален ученически конкурс за реферати, презентации, есета, журналистически материали, стихотворения, разкази и рисунки „Не се гаси туй, що не гасне”. Изявата бе посветена на 75-годишнината от победата над хитлерофашизма, а основни организатори бяха Националното движение „Русофили“, Синдикатът на българските учители и Международният обществен фонд „Российский фонд мира”.
Самоковското представяне отново бе силно – 17 ученици участваха с 24 добре подготвени и интересни работи. По добра традиция и крайните резултати са много успешни. Сред 29 високо оценени от националното жури разработки на ученици от цялата страна 6 са на самоковски момичета и момчета.
На първо място са класирани Персиана Цанкова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” за стихотворението „Наследници“ и Костантина Василева от СУ „Никола Велчев“ за презентацията „Приносът на Русия за изграждане на новобългарската просвета и книжнина”.
Трима представители на същото училище заемат втори места – Георги Игнев за реферата „Непознатият Ленин”; Христина Аличкова за презентациите „Антифашистката борба в България /1941-1944 г./“, „Българското участие в борбата и победата над фашизма” и „75 години от победата над фашизма във Втората световна война”; Ивелина Митова за презентацията „Руски военни паметници, посветени на победата над фашизма”.
В почетната класация е и есето «Справедлива» война ли е победата над фашизма във Втората световна война» на Доника Баракова от  ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, което заема трето място в категорията.
Сред национално отличените 8 преподаватели – научни ръководители, са и две самоковски учителки – Силвана Оцетова от СУ „Никола Велчев” и Анета Маркова от  ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Както при всяко състезание, първенци не могат да бъдат всички, но задължително внимание заслужават и останалите участници – Иван Зарев, Симона Станилова, Виктория Иванова, Христина Джупанова, Стефания Дойнова, Ивана Василева, Божидар Божидаров, Даниел Димитров, Дейвид Славчов, Ивайло Василев и Божидар Костов – възпитаници на СУ „Никола Велчев” – за желанието да се включат, за тяхната любознателност и усърдие, за интересните теми и почти професионалното им представяне.
Темите на презентациите им са разностранни и обхващат религията, бита и манталитета на руските хора; руската медицина и руските военни изобретения; великите руски литературни произведения; Кримската война и Великата Отечествена война на руските хора с най-горещите и кръвопролитни точки Брест, Сталинград, Курската дъга, Ленинград, щурмът на Берлин; фашизмът и победата над него. Други теми са свързани с нашата най-съвършена азбука; Априлското въстание; българското участие в овладяването на Космоса; има и разработка, която е виртуална разходка в северната Венеция – Санкт Петербург, изпълнена с много красота и оптимизъм.
Освен че са представили достойно града ни и се гордеем с тях, тези наши деца след прочетените материали и работата по тях са се обогатили с много нови знания, които сигурно ще помнят завинаги!

Спаска Александрова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*