Други, Новини, Спорт, Статии, коментари, Футбол

60 години от откриването на стадиона

Младите не знаят, а малцина от по-възрастните сигурно вече си спомнят, че се навършват юбилейни 60 години от откриването на стадиона в Самоков през далечната 1952 г. До 90-те години на миналия век стадионът носеше името на Петър Есов –някогашният ръководител на младежките гимнастически чети в Самоков, а след това бе преименуван на “Искър”.
Изграждането на самия стадион започна през 1950 г. в югозападния край на Туристическата градина /”Буфето”/. Истината е, че за да се построи този стадион, бе разрушено друго спортно съоръжение – съществуващият на това място до тогава колодрум. Пистата там бе покрита със сгурия, но тя бе така отъпкана, че наподобяваше асфалт. На този колодрум са се провеждали големи колоездачни състезания – по индивидуално и отборно преследване, обиколки за издръжливост и др. Там са се събирали по 300 униформени колоездачи от цялата страна за бягане по двойки /тандем/. Партньор на един от големите пернишки бегачи на подобно състезание през лятото на 1943 г. е щял да бъде самоковският спортист и по-късно спортен деятел Павел Чеширков /”Луда Павла”/, но ден преди планираната надпревара умира цар Борис ІІІ и всичко пропада…
Та на този дотогавашен колодрум през есента на 1950 г. започнаха изкопните работи за строителството на стадиона. Работата продължи през зимата, като земята се изкарваше с каруци. Не достигаше техника, премръзналата земя се копаеше на ръка. Това съм го наблюдавал – тогава бях 15-годишен и носех обяд на баща ми Иван, който беше сред работниците-копачи. Самата земя се подкопаваше отдолу, след това се набиваше с лостове отгоре, срутваше се и се товареше на каруците.
За около година и половина се оформи, подравни и затреви теренът. След това бяха монтирани вратите.
Тогавашният отбор на Самоков – “Червено знаме”, се класира втори в единната “Б” републиканска футболна група и през 1951 г. трябваше да играе в “А” група. Ръководството в София обаче взе несправедливото решение на наше място в групата на майсторите да играе “Торпедо” /Димитрово/ – днес Перник, с нелепата аргументация, че градът бил голям работнически, миньорски и металургичен център…
За откриването на стадиона през 1952 г. бе поканен отборът на “Партизан” – Тирана /Албания/. По това време бях вече 17-годишен и участвах в средношколски лагер край Боровец /в Шумнатица/. Реших непременно да присъствам на откриването на стадиона и на мача. През Сефер чешма и Бързанското се прибрах в Самоков и – право на стадиона. Мачът премина много оспорвано. Спомням си, че в нашия отбор игра и един млад офицер – лейтенант от горното поделение. Крайният резултат бе 3:2 за нас.

Димитър Шипочки

1 Comment

  1. Дюлгеров

    Днес 4 октомври 2012 година се навършват 55 години от първото изстрелване на спътник на Земята. Нима не заслужава този факт да се отбележи на Вашия сайт. Има събития на Земята, които са от значение за развитието на цялото човечество. Политизирането им е признак на низка култура и низкопоклонство.

Leave a Reply