Здраве, Култура, Новини

60-годишен юбилей празнува детското отделение на болницата

1 юни се оказа двоен празник – освен Ден на детето, детското отделение в самоковската болница празнува 60 години от своето основаване.
„В човешката памет много често се запазват само празниците, а делниците – не; а нашата работа е всекидневна”, посочи в словото си зав. отделението д-р Светла Николова.
„Желая на вас и семействата ви спокойствие, благоденствие и щастие, защото ги заслужавате заради голямата отговорност, която носите на плещите си, защото имате най-благородната професия в света – тази, която буди доверие, грижи се за детския живот и съхранява надеждата”, изтъкна в поздравителния си адрес д-р Красимира Ковачка, управител на “МБАЛ-Самоков” ЕООД.
По повод юбилея бяха връчени грамоти на целия персонал на отделението.
Юбилярите бяха поздравени от зам.-председателката на Общинския съвет Венета Галева и от Гиргина Рангочева, ръководителка на женската структура на ГЕРБ в Самоков.
Гост на тържеството бе и проф. Ж. Кънева, съвместно с която самоковските медици са работили успешно по време на неотдавнашния бум на инфекциозни заболявания в града и района. Стана ясно още, че проф. Кънева е приключела кариерата си в самоковското лечебно заведение.
Голяма торта зарадва участниците в тържеството. Даден бе и коктейл.
х х х
Детското отделение в самоковската болница е създадено през 1952 г. в сградата на бившата поликлиника. Първоначално е разполагало само с 10 легла и се е обслужвало от един лекар, две медицински сестри и трима санитари.
По това време детската смъртност е много висока – 154 на хиляда. Само след година усилената работа, разширяването на базата и повишаването на квалификацията на персонала водят до намаляване на смъртността сред децата до 21 на хиляда. От 1986 г. детското отделение е преместено в новооткритата сграда на болницата. Увеличава се броят на работещите в отделението лекари и медицински сестри. Осигурява се 24-часово лекарско наблюдение. От 1988 г. е разкрит и интензивен сектор в отделението.
Сега детското отделение се намира на втория етаж в болничната сграда. Разполага с 35 легла. В отделението работят 4 лекари, 11 медицински сестри и 7 санитари. През последните години в отделението няма смъртни случаи. Броят на преминалите болни през 2011 г. е 1828. Персоналът на отделението е високо квалифициран. Прилагат се съвременни методи на диагностика и лечение.

Емилия Станоева

1 Comment

  1. Kondofersky Alexandar

    За съжаление една думичка не се споменава в публикацията за първите служителки и служители в детското отделение – Д-р Грети Кондоферска, 16 години завеждащ отделението, Д-р Белкиз Мехмедова, старша сестра Ирина Бикова, Сашо – шофьора на линейката, с която летеше по нощите,… и много, много други способни, самоотвержени и заслужаващи ПРИЗНАТЕЛНИ думи, медицински работници, отпреди половин век.Да ме прощават, че не съм в състояние да ИЗБРОЯ ВСИЧКИТЕ ИМЕНА. Дълбок поклон пред делата на тези хора и нека не ги забравяме толкова лесно! На живите оше от тях, пожелавам от сърце здраве и спокойни старини, а на покойните – вечна им ПАМЕТ!

Leave a Reply