Новини, Шарен свят

67 % от младите хора не правят нищо, 29 % – биха емигрирали

Младите хора в страната на възраст между 15 и 29 години имат свободно време, но не търсят начини да се преквалифицират или да добият нови умения, не четат книги, не учат и не спортуват.
Поне такива са данните за 67 % от младежите, сочи проучване на Института за социални изследвания и маркетинг, направено по поръчка на Министерството на младежта и спорта.
От близо 1500 анкетирани 77 % не смятат да изкарват допълнителни курсове и да добиват нови умения в своето свободно време. 63 % не спортуват и не смятат и да спортуват, 69 % не четат книги.
Има сериозен проблем и с инициативността на младите хора.
33 % от анкетираните смятат, че живеят трудно и едва свързват двата края, но 51 % от тях не работят.
29 % от участвалите в проучването пък искат скоро да емигрират.
От желаещите да емигрират обаче половината не знаят чужд език или го владеят слабо. Половината не са ходили в чужбина, а другите са били просто на почивка в съседни държави.
Картината не е приятна. Голяма част от младите са изключени не само от професионалния, но и от обществения живот. България е на първо място в Европа по процент на младите хора, които на работят, не учат и не се образоват.
Една от основните причини е голямата безработица, но има и други. Хиляди и милиони се дават на младежки и различни други неправителствени организации, но практическият резултат е минимален.
Повечето млади хора у нас ползват интернет, но не и за търсене на начини за квалификация и обучение.
Освен това се засилва евроскептицизмът сред младите. Повечето от тях, показва анкетата, не се интересуват от политическия и обществения живот в страната.
Едва 28 % обявяват, че ще гласуват на предстоящите през есента местни избори, а 10 % твърдят, че са готови да продадат гласа си.
98 % от българските младежи не са членували в никакви организации, а само 7 % са се занимавали с доброволчески дейности.
Ниско е и доверието в институциите. 80 % от анкетираните смятат, че местната администрация не обръща внимание на техните проблеми.
Едва 32 % вярват, че в България може да се забогатее по честен начин.

Leave a Reply