Здраве, Новини

7 бебета са се родили в Радуил през 2015-а

21 януари 1994 г. е денят, в който аз станах истинска баба акушерка. Неволно се наложи да изродя внука си вкъщи. Беше страшно! Нямах опит и действах по инстинкт, по интуиция. Бебето беше синьо-черно, а пъпната връв беше около вратлето му. Мозъкът ми цъкаше като часовник. Тръсках малкото човече, плясках го, извадих му езика, духах му в устата и… то проплака. Роди се Гого – Гебо младши… И това беше най-щастливият миг в живота ми!
От тогава изминаха 22 години. Преди няколко дни – на 21 януари, заедно с жените от Радуил, отбелязах троен празник – рождения ден на внука, 90 години на моя баща, роден по жребия на съдбата също на 21 януари, и 22-годишнината ми като баба.
Радуилки по традиция се събраха в клуба на пенсионера във фоайето на читалище „Христо Ботев”, за да честват раждането на 7 бебета от селото през изминалата 2015 г. Най-малкото бебче е Михаела Николова, родена през декември, а най-голямото е Сияна Стоименова, родена през февруари. Следват я Йордан Кирилов, Томас Йонков, Моника Нончева, Мария Димитрова и Християна Бежанска. Много радост са донесли те не само на мама и тате, а и на бабите.
А самите баби – по две на всяко бебче, просто се съревноваваха коя ще приготви нещо по-вкусно. На масите имаше и от пиле мляко – баници /сладки и солени/, погачи – от хубави по-хубави, какви ли не сладкиши, луканки, кашкавал собствено производство, вино, ракия, сиропи… Само да можещ да се справяш с всичките тези вкусотии!…
В това женско царство мъже не се допускат. Но бабите пожелаха да поканят кмета на селото Любомир Димитров. Той не само връчи /с помощта на секретарката Василка/ подаръци на всяко бебе, но и топло поздрави всички присъстващи майки и баби и им пожела най-вече здраве и в бъдеще да увеличат народонаселението на красивото село Радуил.
Последва и традиционният ритуал – поливането на двете най-важни особи в селото – д-р Нина Вакарелска и акушерката Катя Сукова. Двете измиха ръцете си, като им поля майката на Мария. Другите майки по това време пък приемаха поздрави, плакети и подаръци на празника в Ритуалната зала в Самоков.
Бабите не останаха по-назад – поливаха и благославяха двете дами. Д-р Вакарелска е 12-а година в Радуил. Завършила е Медицинска академия в София, специалност акушерство и гинекология. Специализирала ехография на млечната жлеза, колпоскопия за откриване на рак на шийката на матката. По нейно настояване е проведена профилактика на 12-13-годишните деца от Радуил с инжекция – серварит.
Катя Сукова дълги години е акуширала. Сега наблюдава малките радуилчета и дава мъдри съвети.
Нека да са живи и здрави д-р Вакарелска и Катя и все така да се грижат за младите майки!

Димитрина Божилова

Leave a Reply