7 самоковчета с награди от световния конкурс на „Малък зограф”

Наградите в рамките на Световния конкурс за детска рисунка, организиран от фондация „Малък Зограф” в партньорство с НДФ „13 века България”, бяха връчени на 11 септември в галерия „Академия” при Националната художествена академия в София. Стана ясно, че в юбилейното пето издание са се включили представители на 55 държави – деца, юноши и девойки на възраст от 4 до 18 г.
Наградени бяха над 150 участници. Доста от наградите отидоха при възпитаниците на школа „Захарий Зограф” към читалище-паметник „Отец Паисий-1859” с ръководител Пенка Боянова като поредно признание за малките творци, които са лауреати и носители на отличия от различни други престижни конкурси у нас и в чужбина. Сребърни медали заслужиха Соня Стойчева /10 г./ и Соня Бонева /15 г./, а бронзови – Мария Йонкова /9 г./, Евгени Генчев /11 г./ и Анастасия Вукова /15 г./. С поощрения бяха възнаградени Антон Кирилов /12 г./ и Денис Савов /10 г./.
„Събитието доказа своята значимост както в национален, така и в международен мащаб. Интересът към световния конкурс става все по-голям. Тази година към участниците се присъединиха нови страни – Гърция, Хърватия, Южна Корея, Пакистан, Нова Зеландия”, заяви в приветствието си президентът на „Малък зограф” Пепа Боянова.
Жури от художници и експерти с председател проф. Анна Бояджиева е оценило изпратените творби.
„Конкурсът е вълнуващо събитие, което разкрива таланта на децата от петте континента на планетата. Експресивност, колорит, нестандартни композиции и различни технически умения пресъздават темата за „Празненство – как интересно и приятно прекарвате празниците с приятели”, коментира проф. Бояджиева, която е и преподавател в НХА.
„За мен няма нещо по-прелестно и по-прекрасно от децата, от тяхната непосредственост и неподправеност”, сподели пък членът на журито Силва Аврамова, актриса и експерт по вътрешни програми и проекти на фонд „13 века България”. Член на журито бе и Страхил Ненов, преподавател в катедра „Стенопис” в НХА.
Отличията на призьорите бяха връчени в присъствието на посланиците на Иран, Сърбия, Република Южна Африка, Ливан, Аржентина, Бразилия, Азербайджан и културното аташе на Украйна.
За първи път фондацията награди и три преподавателки – ръководителки на школи по изобразително изкуство – Мая Ананиева /арт-школа „Колорит” от Плевен/, Ренина Лекова /читалище „Възродена искра” в Казанлък/ и Татяна Антонова /школа „Приказен свят” – София/.
Поздравление поднесе и зам.-ректорът на академията доц. Бойка Доневска. „Винаги, когато става дума за деца, ние, възрастните, неволно изпитваме усещане за утрешния ден, за бъдещето. Фонд ”13 века България” вече втора година е партньор на инициативата на фондация „Малък Зограф” и считаме, че това е прекрасно попадение”, изтъкна изпълнителният директор на „13 века България” Митко Тодоров преди да връчи наградите от името на фонда.
Награди имаше и от „Малък Зограф” и „Антико БГ”.
Отличените творби са включени в каталога на победителите, който се издава ежегодно.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*