История, Новини

70 години от Втората световна война чествахме и в Самоков

Неприятният дъжд не попречи на отбелязването в града ни на 70-годишнината от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма. Тържеството се състоя на самия 9 май пред Военния клуб /ДНА/.
Присъстващите самоковски фронтоваци – Лазар Георгиев и Никола Зографски, както и всички събрали се, бяха сърдечно поздравени от кмета Владимир Георгиев. Той изтъкна, че във войната /от 1939 до 1945 г./ са участвали 61 държави. Загинали са около 60 млн. души. Огромни са и материалните разрушения. Антихитлеристката коалиция на Съветския съюз, САЩ и Англия нанася поражение на Германия, Италия, Япония и съюзниците им. Денят на Победата – 9 май – по-късно е утвърден за Ден на Европа.
От името на обществеността Катя Дамянова се спря на огромните страдания, причинени на руския народ и посочи неговият основен принос за Победата. Дял за сразяването на фашизма имат и съпротивителните движения във Франция, Югославия и много други страни, включително и в нашата. Близо 13 хил. българи загиват във Втората световна война. Около сто от тях са самоковци.
От името на Националния комитет за честване на края на Втората световна война и победата над фашизма о. з. ген. Ангел Главев връчи юбилеен орден на кмета Георгиев.
С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите във войната. На паметната стела на фасадата на Военния клуб от името на Общината бе поднесен венец, а много граждани оставиха и цветя.
С прекрасното изпълнение на популярни руски песни трио „Тенорите” обра овациите на множеството. Ласкаво бе посрещнато и изпълнението на руско стихотворение от Ивелина Славева.
Сред присъстващите бяха председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева и други ръководители на общината, обществени деятели, членове на Руския клуб. Младежи в гвардейска униформа развяха родния трикольор и флага на Европейския съюз.

Leave a Reply