История, Култура, Новини, Статии, коментари, Читателски

70 години от торпилирането на кораба “Струма”

Посвещава се на проф. Божидар Димитров

Всяко събитие от историята се експлоатира най-безогледно. За да проумее човек истината, трябва задължително да се информира от много източници. Историците са пристрастени, като всеки човек, и често обръщат историята и историческите факти на политика, търговия за лично облагодетелстване и преуспяване. Да пази Бог от историк, който пише, каквото му повелява партийната линия… Неугодни неща не се публикуват, остават дупки. Затова историята често наподобява швейцарско сирене.
х х х
През 1880 г. в английска корабостроителница е построена яхта на име “Корнелия” – 469 бруто регистър тона, дължина 57 м и ширина 7,7 м, със стоманен скелет и обшивка. Параход с три мачти и двуцилиндрова парна машина като двигател. От 1880 до 1911 г. морският съд сменя няколко богати собственика, като последният я продава на Австро-Унгария. През 1913 г. корабът става собственост на гръцка фирма и сменя името си на “Македония”. По-късно е преименуван на “Йоанина”, а през 1934 г. отпътува за морската столица Варна, България. Името се променя на “Есперос”.
Яхтата става товарен кораб, като му правят основен ремонт. Махат една мачта и сменят мотора, както и обзавеждането. Собственик вече е акционерно дружество “Струма” и съответно името се променя за пети път – “Струма”.
Известният варненски очен лекар Барух Конфино е от еврейски произход, купува “Струма” на 15 декември 1940 г. и запазва името. Конфино е активист на различни ционистки организации и до този момент с други два по-малки кораба е изпратил неколкостотин евреи за Палестина. Конфино прави ремонт на кораба, като го оборудва с дървени многоетажни нарове в трюма и му поставя допълнителни резервоари за прясна вода.
На 1 март 1941 г. България се присъединява към Вермахта, подписвайки Тристранния пакт. Конфино веднага изпраща “Струма” в гр. Констанца, Румъния, за да бъде на сигурно място.
х х х
На 12 декември 1941 г. “Струма” напуска Констанца със 768 еврейски бегълци от Буковина и Бесарабия, но и от България. Вместо за 14 часа, пътуването продължава 4 кошмарни дни, тъй като моторът прекъсва многократно. Накрая влекач вкарва кораба в пристанището на Истанбул. Турците обаче не разрешават пасажерите да стъпят на суша. След 10 седмици престой при ужасни хигиенни условия избухват дезинтерия и други заразни болести. През цялото време дипломати от Англия се занимават с издаването на визи за Палестина. Чиновническо бездушие и безхаберие протака издаването на визи. Само пет човека от пасажерите успяват да се измъкнат от кораба и по собствени пътища се добират до Палестина.
На 23 февруари 1942 г. турските власти нареждат влекачът да изкара “Струма” в извънтериториални води. Моторът на кораба не работи и вълните го тласкат насам-натам. Деца пищят, майки плачат, едва ли някой заспива през цялата нощ…
х х х
В ранните утринни часове на 24 февруари беззащитният кораб е забелязан на 14 морски мили североизточно от Босфора от съветската подводница ShCh-213 с командир Денецко. Макар че забелязаният обект не е военен кораб, напълно безпомощен, с аварирал двигател, Денецко издава заповед за торпилирането му от около 1200 м дистанция. 62-годишният кораб потъва за броени минути. 762 пасажери и 6 човека от екипажа намират смъртта си в ледените води. Трима от екипажа и само един пътник на 19 години успяват да се хванат за плуващите отломки. Те биват спасени по чудо чак на следващия ден – 24 часа по-късно.
Подводницата ShCh-213 пък бива потопена 8 месеца по-късно пред брега на Румъния от немската подводница UJ-116 Xanten. Загива целият екипаж – 43 човека.
х х х
Единственият спасил се пътник от кораба Давид Столиар, живее днес в САЩ и наближава 90-те години.
Войната е страшно нещастие за човешкия род. Страданията на обикновените хора е невъзможно да бъдат описани. Войните са престъпление срещу човечеството, за които няма давност!

Александър Кондоферски
наш кореспондент
Мюнхен

Leave a Reply