Здраве, Новини

76 жени получават шанс за работа

Общо 332 часа ще се обучават 76 жени в „МБАЛ-Самоков” за болногледачи. Начинанието е в изпълнение на проекта на КНСБ „Шанс за работа”. На 10 март жените подписаха договори и започнаха обучение. На срещата в болницата стана ясно, че те ще получават стипендия по 8 лв. на ден.
„Щастлива съм, че осъществяваме този проект за трета година. Стажантките ще бъдат обучавани от много добри медицински специалисти като Джелепова, Даганова, Лазарова, Стойчева, Рогачева, Москова, Гаврилова”, поясни управителката на болницата д-р Красимира Ковачка.

30 жени от завършилите успешно обучението ще останат на стаж в болничното заведение в продължение на 3 месеца. При необходимост след това може да се предлага заетост в определени моменти на някои от болногледачите.
В курса са включени жени на възраст над 50 години, завършили минимум основно образование. С придобитите умения те ще могат да постъпят на работа като болногледачи, домашни санитари, лични асистенти и обслужващи болни и ще могат да практикуват наученото и в домашни условия. Главен координатор на проекта е главната сестра на „МБАЛ-Самоков” Ангелина Гаврилова.

Делян Василев

Leave a Reply