8 „рилски“ герои сразиха шампиона на Финландия в исторически мач

„Рилски спортист“ се легитимира на картата на баскетболна Европа! Самоковци надиграха както игрово, така и по точков показател изключително сериозния тим на „Катая“ /Йоенсуу, Финландия/ с 87:83. До този момент гостите бяха лидер в групата и нямаха нито едно поражение на сметката си, като бяха надиграли и сочения за абсолютен фаворит в група N на новия турнир „ФИБА Европа къп“ състав на „Цмоки“ в собствената му зала в беларуската столица Минск.
„Бяло-сините“ се раздадоха до краен предел на паркета в „Арена Самоков“ днес и съвсем заслужено стигнаха до знаменитата победа. Подопечните на Росен Барчовски си бяха взели поука от допуснатите 18 тройки от финландския състав в първата среща помежду им и не даваха никакво пространство за действие на плеймейкърите и крилата на гостите. Зрителите в залата се питаха дали българите ще издържат на това убийствено темпо цял мач, а отговорът дойде от сърцатата игра на любимците им до последната секунда на двубоя. След финалната сирена всички в залата се прегръщаха и се радваха като малки деца, а треньорът Барчовски се обърна към публиката с жестове на благодарност, а накрая дори изпрати към трибуните и въздушна целувка. Набързо от официалната ложа слезе и президентът на клуба инж. Петър Георгиев, който поздрави поотделно всеки човек, свързан с тима му.
Макар че всеки спортист в бяло-син екип, появил се в игра, заслужава адмирации за поведението си, все пак най-полезен, с КПД 25 за „Рилски“ бе капитанът Йордан Бозов. Данчо за пореден път поведе своите съотборници и доказа максимата, че в спорта няма млади и стари, а можещи и неможещи. Въпреки че сериозно схващане в областта на врата не му позволи да играе срещу „Лукойл Академик“ в събота, въпреки че не водеше нормален тренировъчен ритъм през последните дни, Бозов реализира 20 т. /включително 6/6 от зоната за две точки и 5/5 от линията за наказателни удари/, направи три асистенции, хвана три борби и отне веднъж топка от противников състезател за едва 23 мин. игрово време.
Центърът Кори Петрос изигра най-силния си мач от акостирането си в България в най-необходимия момент. Той бе търсен непрестанно от плеймейкърите Бозов и Франк Търнър и завърши оспорваната битка с впечатляващ дабъл-дабъл, оформен от вкараните 19 т. и уловените цели 14 борби в подкошието за КПД от 24.
Тони Гуджино пък остана на една уловена топка от дабъл-дабъл – 10 т. и 9 борби. Той допълни към статистиката си и 3 асистенции, 2 отнети топки и 1 чадър за КПД 22.
Силно игра и друг американец в състава ни – Франк Търнър, който отбеляза 17 точки, даде 4 завършващи подавания и отне три пъти топката от ръцете на съперниковите играчи. Играта му в отбрана пък не може да бъде отбелязана пълноценно с никакви статистически данни.
Другите двама състезатели в стартовата ни петица също се включиха добре. Златин Георгиев-Голди се отчете с 9 пункта, а Тристан Кери добави 6. Веселин Веселинов даде нужния тласък от резервната скамейка и записа 6 т. на сметката си, а младият Александър Милов игра отборно и макар да не успя да запише името си сред реализаторите тази вечер, показа, че треньорският щаб може да му се доверява.
Тему Ранико вкара 7 тройки и общо 24 т. за гостите от „Катая“, а Томас Скръб опроверга значението на фамилията си на български език, като добави 22 пункта за тима си.
Победата може да се окаже с огромно значение не само за самочувствието на „Рилски“, но и за излизането през парадния изход на групата. Самоковци са с актив от 2 успеха и 2 поражения, като им предстоят две гостувания съответно на беларуския „Цмоки“ и на словашкия шампион „Комарно“. Ако успее да стигне до поне още един успех тимът ни почти сигурно ще продължи в следващата фаза на надпреварата. Дори обаче и да загуби последните две гостувания в Беларус и Словакия, ще се надяваме на добър развой на мачовете в останалите 7 групи в нашия поток, за да се класира отборът напред като един от двата най-добри трети състави в групите.
Най-важният извод от днешния дуел обаче е, че когато играчи и привърженици действат като едно цяло, тогава неминуемо и резултатите идват. Сега ни остава да продължим да мечтаем, да вярваме и да подкрепяме бяло-сините лъвове във всяка среща!

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*