Новини, Шарен свят

80-годишни ветерани и 2-годишни деца залесяваха в Говедарци

 

Около 35 души откликнаха на инициативата на сдружение „Върхът – Мальовица 2013” за залесяване на дръвчета в Говедарци на 20 април във връзка с чествания два дни по-късно Международен ден на Земята.
Доброволците засадиха общо 25 фиданки и два храста в градинката край училище „Димчо Дебелянов” и в градинката при разклона за почивните станции /до старата болница/. Ентусиастите обещаха и занапред да се грижат за фиданките, както и за околните пространства.
Специални стикери и тениски зарадваха участниците в кампанията, преминала под мотото „Обичам природата – и аз участвам”, като част от сумата за изработката им бе поета от семейство Микови от София. Фиданките пък бяха осигурени от Горското стопанство в Самоков и от семейството на Галина Йочева и Тошо Пейков. Благородната инициатива срещна подкрепа и от страна на Регионалната инспекция по околната среда и водите, откъдето били набавени чували и ръкавици.
„Създаде се прекрасна атмосфера, а аз съм особено щастлива, че се включиха и деца от 2 до 12 години с техните родители”, заяви за „Приятел” Рая Ранова, председател на сдружение „Върхът – Мальовица 2013”. Тя сподели, че част от своеобразния празник е станал и 80-годишният Павел Димитров – дойаен на планинския туризъм и бивш дългогодишен ръководител на Централната планинска школа „Мальовица” /от 1967 до 1984 г./. Тук бе и Ваня Стоилова, председател на Републиканския център за изследване на развитието на организирания туризъм в България.

„Засаденото дръвче за нас е надежда за бъдещето”, изтъкна Ранова. Тя разкри, че организаторите са имали планове да почистят и залесят и района около ЦПШ „Мальовица”, но новият сняг е осуетил намеренията им. Въпреки това в уречения час на място бе цяла бригада от Националния парк „Рила”, също подкрепила начинанието със съдействието на експерта доц. Стефан Кирилов, осигурил чували, карта на парка и листовки.
„Акцията на ЦПШ „Мальовица” бе отложена за 8 юни, когато ще има по-подходящи условия и ще се проведе само три дни след Световния ден за опазване на околната среда 5 юни”, поясни Р. Ранова.
Ентусиазираните говедарчани решиха чрез сдружението да се търси и възможност за кандидатстване с екологични проекти не само за опазване, но и за облагородяване на околната среда.
„Закърмени сме с красотата на Рила, а на Мальовица сме се научили да караме ски”, възкликнаха природолюбителите.
„Младежта трябва да получава природозащитно образование”, категорична бе Рая Ранова. Именно в тази насока работи и „Върхът – Мальовица 2013” – за повишаване на екологичната култура на младите хора и за противопоставяне на агресията и наркотиците сред подрастващите. Сдружението се стреми да развива и социален еко туризъм. „Желая на всички хубави празнични дни и повече светлина в душите”, завърши във връзка с предстоящите Великденски празници председателката на сдружението.

Делян Василев

Leave a Reply