Новини, Туризъм, Читателски

80 самоковци тропнаха хоро във Велинград

Голямо предизвикателство бе за групата ни от 80 човека от Самоков да посрещнем 22 март – първия ден на пролетта, във Велинград и да присъстваме на Третия национален фестивал „Пролетно хоро 2014”.
Мотото на фестивала беше „Елате да тропнем хоро в Родопа планина”.
Посещението ни бе организирано от Иванка Керефеина и Йорданка Караджичкова, за което всички участници им изказваме още веднъж благодарност.
Представиха се 26 танцови състава от различни краища на България, някои от тях – носители на национални и международни награди.
Залата на стадиона във Велинград се разтърси от звуците и стъпките на шопските, тракийските, македонските, родопските хора. Дори таванът реагира на силните ритми – от него се откърти мазилка!
Най-веселото хоро бе изиграно от… 126 танцьори от „Еремия” – София, предизвикали истински фурор сред публиката. Силно впечатление направиха и танцьорите от ДЕНС „Мания-център” – София, които бяха облечени в изящни автентични родни носии.
Изпълненията на съставите доставиха истинска наслада на слуха, очите и сърцата ни. У нас самите се породи желание незабавно да се включим в танците. Това все пак стана на площада в града след завършване на официалната част на форума. Веселието продължи до късно следобед.
Усетихме духа на традиционния български фолклор. Това ни дава и надежда за бъдещето на нацията. Тръгнахме си с чувство на удовлетвореност от приятно прекарания и незабравим първи пролетен ден.

Славка Чистовска

Leave a Reply