Крими, Новини

84-годишна жена от Шипочан „изгоря” с 1200 лв. от телефонни измамници

Притеснена за здравето на близък, 84-годишна самотно живееща жена от Шипочан стана жертва на телефонна измама. Тя останала излъгана, след като се предоверила и дала 1200 лв. на непознати.
Полицейските служители установили, че на 21 януари около 19.40 ч. на домашния телефон на пенсионерката позвънил мъж, представил се за „д-р Георгиев“, който я въвел в заблуждение, като съобщил, че дъщеря й е със счупен крак и за лечението й са необходими пари. Разтревожена, възрастната жена набързо събрала всичките си спестявания – 1200 лв. и ги предала на непознат, който веднага след това се оттеглил в неизвестна посока.
По случая в Районното управление на полицията е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 от Наказателния кодекс. Уведомена е и Районната прокуратура в Самоков.
Във връзка с инцидента от полицията за пореден път предупреждават хората да не се доверяват на непознати и да не предоставят лични данни по телефона.
Телефонните измамници разчитат на емоционалния шок у потенциалните си жертви. Най-често съобщават, че роднина е тежко пострадал при катастрофа и е необходимо да му се направи скъпоструваща операция или пък че въпросният роднина е болен и се нуждае от специална ваксина. Измамниците се представят за лекари, а в други случаи за полицаи, прокурори, следователи, адвокати. Понякога лъжат, че са необходими пари за освобождаване на колетна пратка или за закупуване на някакви ваучери с печалба. Използват се и други схеми, самите измамници стават все по-изобретателни.
Най-важното в такива случаи е хората да запазят самообладание и веднага да се свържат с близките си и с органите на реда. Практиката показва, че бързата и точна реакция не само предпазва гражданите от финансови загуби и излишни тревоги и нерви, но не рядко води и до задържане на самите телефонни измамници.
От полицията казаха още, че предстои издаването на специални брошури, в които да се опишат по-често използваните случаи на телефонни измами и какво трябва да бъде адекватното поведение на потърпевшите.
Брошурите ще бъдат разпространени съвместно с Общината до всички 24 села в района. Най-често именно възрастните хора по селата стават жертва на подобни измами.

Leave a Reply