Култура, Новини

90 години памет за септемврийци

В петък самоковци се поклониха пред паметника на Крива вада. В този район на 27 септември преди 90 години са убити без съд и присъда създателят на самоковската социалдемократическа организация и народен представител Борис Хаджисотиров, земеделският водач Димитър Димов и техните съратници Васил Санкийски, Веселин Малчев, Георги Турлаков, Димитър Димитров, Димитър Семерджиев, Зане Пиргов, Коста Петрунов, Методи Хаджисотиров, Михаил Конев, Никола Бичаков, Никола Валявичарски, Петър Говедев, Петър Есов, Сотир Скелин.
„В септемврийската епопея борбата за хляб и социална справедливост се превърна в една кървава картина на озлоблението в името на властта, която се изроди и превърна политиката във варварство. Българи срещу българи извършиха нечувани неща, разплакаха България, потресоха Европа”, заяви в словото си за живота и делото на загиналите антифашисти Нина Христовска, директор на Историческия музей. Прозвучаха стихове за България и за Септември 1923 г. в изпълнение на Пенка Пенчева и Катя Дамянова.
Венец, поднесен от председателя на Общинския съвет на БСП Силвия Стойчева и от зам.-председателя на съвета инж. Георги Големинов, и много цветя украсиха паметника.
Цветя бяха поднесени и на паметника на загиналите септемврийци от Продановци.

Leave a Reply