90 творби на Слави Генев в софийска изложба

Портрет на Слави Генев, дело на проф. Васил Стоилов, 1948 г.

В столичната галерия „Лорань” продължава изложбата, посветена на 120-годишнината от рождението на Слави Генев – една приятна изненада за ценителите на родното изкуство и на Самоковската художествена живописна школа.
Слави Генев /1893-1977 г./ е възпитаник на Мюнхенската академия и като такъв е носител на непоклатим европейски дух, маниер и техника на рисуване. В двете зали на галерията е подредена експозиция от 33 маслени творби и над 50 рисунки. Маслените картини са рисувани върху картон или платно. Тематично повечето от тях са свързани със Самоков и околностите, с Ридо, Рила и р. Искър. Има и автопортрет, рисуван през 1921 г. Сред рисунките, освен природни и градски пейзажи, има и доста портрети на самоковци.
Сред показаните творби са „Край Самоков”, „Самоковска улица”, „Пейзаж с коне”, „Ридо, Старият път, Самоков”, „Пролетна вечер”, „Нощен пейзаж”, „Край Искъра” и др.
В началото на галерията пък е изложено фототабло от личния архив на художника. Там могат да се видят негови снимки с Наум Хаджимладенов, Преслав Кършовски, проф. Васил Стоилов, проф. Любомир Чакалов, много снимки от пленери в Мюнхен и Париж.
Изложени са и два изключително интересни портрета на художника, рисувани от неговия приятел Васил Стоилов и от Владимир Димитров-Майстора. Въпреки че не е кореняк самоковец, животът на Слави Генев и повечето негови картини и множество етюди са свързани със Самоков – градът, останал докрай в сърцето на художника. Проф. Васил Стоилов го нарича „Самоковският самотник”.
Проф. Аксиния Джурова определя Слави Генев като един от най-големите и неповторими майстори на природни пейзажи през 30-те и 40-те години на 20 в. През 2008 г. тя завършва една изключително интересна монография за Слави Генев, но по финансови причини тя все още не е издадена.
Организаторите на изложбата споделиха, че са впечатлени от интереса към твореца, както и от засиления интерес към неговите картини. Самите творби, както споделиха организаторите, са притежание на наследници на художника.
Галерия „Лоранъ” се намира на ул. „Оборище” 16, близо до Френското посолство. Изложбата ще продължи до 22 ноември, петък.

Александър Бонев

Снимка: www.sofia2019.bg
Снимка: www.galleryloran.com

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*