Болницата сключи договор за 101 клинични пътеки, повиши заплатите

„Сключен е договор от „МБАЛ-Самоков” със Здравната каса за работа по максимален брой клинични пътеки – 101”, заяви на 26 февруари на пресконференция в болницата управителят на лечебното заведение д-р Красимира Ковачка.
Няма отпаднали клинични пътеки. По отношение на извънболничната помощ са сключени пълен пакет договорености – за образна диагностика, мамография и скенер, за физиотерапия и рехабилитация, както и за клинична патология.
За съжаление, по-голяма част от досегашните договорености с лабораторията с ръководител д-р Минчева отпадат, а тя е много важна за изследването на туморни маркери, хормони на щитовидната жлеза. Лабораторията е акредитирана, работи с най-модерна техника, каквато има и във Военномедицинската академия и Александровска болница в столицата, персоналът е съставен от опитни специалисти и изследванията там се отличават с високо качество.
Болницата обаче сега до голяма степен ще бъде лишена от ползването на услугите на тази лаборатория заради изискванията на Националния рамков договор, тъй като друга лаборатория е сключила съответното споразумение. „Известно време няма да можем да предлагаме цялостно услугата, в пакет, както досега, но се надяваме на разбиране”, посочи д-р Ковачка. Тя допълни, че ще се направят постъпки пред Регионалната здравна инспекция за промяна в това отношение.
В същото време добра новина за работещите в болницата е повишаването на възнагражденията. С участието на Медицинския съвет и на Съвета по здравни грижи е решено от 1 февруари да бъдат увеличени заплатите на медицинските сестри със 70 лв., а на лекарите – със 140 лв. Това е станало възможно заради липсата на финансови задължения от страна на болницата и увеличените цени на клинични пътеки.
Както е известно, от 1 януари влезе в сила и новата минимална работна заплата. Д-р Ковачка допълни, че в бъдеще ще бъде възможно и допълнително материално стимулиране съгласно колективния трудов договор, ако се постигат стандартите за качество и няма жалби и оплаквания срещу съответните медици.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*