В болницата повишават заплатите, приемат нови лекари

„На 30 юни 39 лекари са получили средна брутна месечна заплата 1629 лв., а 81 медицински специалисти – средна брутна заплата 1208 лв.”, отчете управителят на „МБАЛ-Самоков” д-р Красимира Ковачка на пресконференция в болницата на 13 август.
Стана ясно още, че от април медицинските специалисти получават по 100 лв. допълнително на месец, а допълнителните суми за лекарите са в рамките на 200-300 лв. Поради корекция на цените на клиничните пътеки бонусът през май и юни е увеличен и медицинските сестри вече получават от 100 до 300 лв., а лекарите – от 200 до 600 лв. допълнително.
На заседание на Медицинския съвет д-р Ковачка е предложила от 1 юли базисната заплата на медицинските сестри да се повиши със 100 лв., а на лекарите – с 200 лв. „Стремя се да няма медицинска сестра с брутна заплата под 950 лв. и лекар с брутна заплата под 1200 лв.”, допълни ръководителката на болницата.
Така лекарите ще получат за юли средна брутна заплата от 1575 лв., а сестрите – средна брутна заплата от 1042 лв., без да се смятат бонусите.
Същевременно се прави уговорката, че при наличие на жалби и глоби допълнителното материално стимулиране временно се прекратява.
Очаква се през следващите месеци, въз основа на прогнозите,  допълнителните възнаграждения на медицинския персонал дори да се увеличат.
Основният стремеж е в тези трудни години за здравеопазването да се задържат лекарите в самоковската болница, а и да се привлекат нови специалисти.
Заседанията на Медицинския съвет на болницата се провеждат съвместно със Съвета на специалистите по здравни грижи.
Взетите мерки са съобразени с промените във финансирането на лечебните заведения, въведени от април. Приложени са новите нормативни документи. Съкратени са след преценка част от санитарите и икономисаните средства са насочени към медицинските специалисти.
Заведено е и съдебно дело за 124 хил. лв. за извършени извънлимитни дейности през минал период. „Ако спечелим делото, всички тези пари ще отидат за допълнително стимулиране на медицинския персонал”, категорични са от ръководството на лечебното заведение.
„Отговаряме изцяло на финансовия стандарт. Болницата няма финансови задължения за първото полугодие и имаме положителен финансов резултат. Нямаме и текущи задължения. През миналата година дадохме 13-а заплата. Надявам се и през тази година, за Коледа, колегите да получат като бонус по една работна заплата”, обобщи д-р Ковачка.
Нововъведенията изиграват роля. Към самоковската болница, която е определена и като база за лечение, вече има определен интерес.
Очаква се до края на седмицата в Хирургичното отделение да бъдат назначени двама млади лекари от турски произход, завършили у нас. Тук ще продължи специализацията си д-р Ивайло Гълъбов. Още един лекар междувременно е изявил желание да започне също работа в хирургията. На стаж в болницата сега е и млад самоковец, студент по медицина.
Освен това пет кандидатки ще започнат обучението си за медицински сестри и кинезитерапевт с общинска стипендия.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*