Дърводобивни фирми ще участват в залесяването

Във връзка със Седмицата на гората, която по традиция се чества в началото на април, по идея на кмета Владимир Георгиев от Общината са изпратили покани до всички фирми в града и района, занимаващи се с дърводобив, с предложения да се включат в акциите за възобновяване на горите чрез залесяване и за осигуряването /безплатно/ на паркова мебел.
На пресконференция на г-н Георгиев на 4 април стана ясно, че тези дни ще се извършва залесяване в зоната край р. Искър и в градските градинки. По естествен път се предвижда да се свържат Туристическата градина и Лаго.
„Целта ни е да направим парковете в града приятни места за разходка и отдих и изобщо Самоков да стане по-красив”, обобщи кметът на срещата си с представители на местни медии.
Първа на общинската инициатива се е отзовала фирмата на инж. Евгени Кленов. Г-н Кленов подчерта, че започнатото е благородно дело, че възобновяването на традицията за залесяване, особено с децата, е много добра възпитателна мярка. Когато садят, децата, младите хора, и ще пазят засаденото. Опитният лесоинженер препоръча внимателно да се подбират дървесните видове, които ще се засаждат, според условията на почвата. От фирмата на Кленов даряват и удобни и красиви маси и пейки за парковете в града. От Общината ще решат къде точно те да се поставят.
Кметът пък съобщи още, че се предвижда промяна в наредбата, свързана с отрязването на стари и опасни дървета по молби на граждани. Вместо задължението им да засадят нови дървета /което трудно се контролира/, се предвижда гражданите да предоставят на Общината фиданки, които да се засаждат там, където е необходимо.
Докато траеше самата пресконференция, от фирма „Вива лес” информираха, че ще засадят акации. А управителят на фирма „Монтажи-64” Александър Боев пък донесе фиданки – явор и ясен, които да се използват за залесяването.
Началото на една чудесна инициатива е поставено. От общинската администрация изразиха надежда, че със съвместните усилия на фирми, училища и граждани начинанието ще се превърне в традиция. Изтъкнато бе още, че трябва не само да се сади, но и да се пази засаденото и то не единствено през Седмицата на гората, а постоянно. Тогава наистина ще имаме красива природа и в Самоков, и в целия наш район.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*