Стадионът е открит на 20 юли 1952 г.

Връщане към публикуваното

Във връзка с по-раншна публикация във вестника ни /”60 години от откриването на стадиона”, бр. 72 от 21 септември т. г./ нашият читател инж. Боян Черешаров уточни в писмо до редакцията, че стадионът в Самоков е открит официално на 20 юли 1952 г. За откриването тогавашният вестник „Самоковска трибуна” пише в своя бр. 15 от 2 август 1952 г.
Според дописката /подписана от „Сл. Н. и Ал. Ас.”/ тържеството е започнало в 17 ч., а още час преди това по трибуните на новото спортно съоръжение е имало около 6000 души. Своеобразното празненство е открито от Славчо Николайчев, председател на Околийския комитет за физкултура и спорт. Доклад за развитието на физкултурното и спортното движение в града и района е изнесъл Методи Паунов, а поздравление от името на ОНС е поднесъл Никола Димов. Лентата е прерязал секретарят на ОК на БКП Христо Христов.
След това се е състояла футболна среща между сборен отбор на Самоков и „Ударник” /София/. Във вестника резултатът от приятелския мач не е публикуван, но според автора на писмото, който е присъствал лично тогава на стадиона, гостите са победили с 6:0.
Благодарим на инж. Черешаров за уточнението.
Както е известно, стадионът е построен на мястото на някогашния самоковски колодрум. На няколко пъти през изминалите години и десетилетия спортното съоръжение бе разширявано и модернизирано, а „Рилски спортист” игра и в елитната футболна група.
При построяването си и до 90-те години на миналия век стадионът се наричаше „Петър Есов” /на името на известен в миналото самоковски спортен деятел/, а след това бе наименован „Искър”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*