Агроном твори райски градини

Гостите на крайпътния хотел „Долна баня” /бившия мотел/ с любопитство и интерес разглеждат красивата градина, сътворена от ръцете на Валентин Стойнев.
Валентин Стойнев

Голямата любов на Валентин Стойнев от Долна баня е градинарството. Вече над 30 години той отглежда в градината на своя дом различни растения. От 13 години пък работи като градинар в хотел “Долна баня” /бившия мотел/. Основно негова е заслугата паркът на това крайпътно заведение да прилича буквално на райска градина.
Ако имате път към Долна баня, непременно се отбийте тук, за да се насладите на красотата на цветове и разнообразието на посадените вече над 150 вида декоративни храсти, дървета, редки планински растения в създадения алпинеум в градината и залата на ресторанта.
Валентин вече гони петдесетте. Завършил е Висшия селскостопански институт в Пловдив със специалност аграномство. Пет години след дипломирането си работи в бившото ТКЗС в Долна баня. Следват трудни за Вальо години – известно време е безработен, после е възпитател в бившия пансион в село Гуцал.
Но ето, че идват по-добри за Вальо времена. Преди 13 години управителят на новопостроения мотел “Долна баня” Стилиян Спасов, оценявайки неговите професионални умения и качества и голямата му любов към цветята, го назначава за градинар.
Днес пред красивата триетажна сграда на крайпътния туристически комплекс, както и около него, няма и следа от онази гледка, която си спомнят старите долнобанчани. Всичко е потънало в зеленина, красота и омайна свежест, сътворени от отрудените ръце на Вальо, от неговата всеотдайност.
Кои са любимите му растения, коя е неговата гордост? Стойнев без колебание ми отговаря – естествено, всичките. Все пак най-много се гордее с отглеждането на старопланинския еделвайс, бамбука, секвоята и магнолията, от която вече има четири вида.
От две години с него работи и му помага в благородната мисия съпругата Еми, както и назначени по програма от общината хора.
Поредната ми среща с Вальо и градинарската компания е в зноен следобед. Температурата е над 30 градуса. Всички са заети с поливане на тревата и въобще на огромната градина с уникално богатство от растения. Вальо бърза да се похвали с едно от новите – пауловията или, иначе казано, дървото на живота. Според специалисти от бранша за около 6-7 години при добри грижи и внимателно отглеждане дървото ще израсте над 20 метра височина. Вальо се хвали и с хартиеното и ягодовото дърво в парка, с цъфналите водни лилии в малките езера, с красивия ландшафт около плувния басейн с минерална вода.
В домашни условия пък Стойнев отглежда хималайски и сибирски кедър, метасеквоя – китайски бор, гинкобилоба – розмарин, китайска конопена палма, кафе, японски мушмул, пирински мурсалски чай, аризонски кипарис, арония, дафинов лист, магнолия, банан, кактуси…
Много от тези растения днес красят дворовете и градините на долнобанци, както и доста търговски обекти в града и близкия курорт. Вальо безкористно е засадил много растения на различни места в Долна баня, както и около хижите в Рила.

Любомир Кузев

Една от гордостите на Вальо е разцъфналата магнолия. Красота и екзотика. Снимки: Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*