Алпинистът Атанас Скатов: „Стоенето вкъщи е пагубно за спортистите“

Един от най-успешните родни алпинисти Атанас Скатов, който преди време стана член на БТС чрез включването си в самоковското дружество „Рилски турист“, е трябвало вече да е в Тибет и да се подготвя да изкачването на 14-ия по височина връх в света – Шиша Пангма (8013 м), но заради пандемията продължава да се намира в родната си страна. Това разкри самият Скатов в ефир.
„Повече от месец съм си у дома в Сливен. Старая се да спортувам активно и вярвам, че скоро ще дойде моментът, в който положението ще се нормализира и отново ще мога да ходя на експедиции“, изрази надежда 42-годишният алпинист.
„Още на 26 март трябваше да съм в Катманду и от там да замина за Тибет за изкачване на Шиша Пангма. За съжаление в почти всички страни в момента границите са затворени и трябваше да си остана у дома. Надявам се, че наесен, когато условията на Шиша Пангма са дори малко по-добри, ще успея да отида на тази експедиция“, допълни дипломираният агроном по растителна защита.
Наско е на мнение, че на спортистите трябва да им бъде позволено да спортуват дори в условията на извънредно положение, понеже това е тяхната работа.
„Когато си активен спортист и си затворен у дома за няколко седмици, бързо излизаш от форма. Лошото е, че след това възвръщането на формата става много по-бавно. Затова мисля, че не трябваше да се допуска спортистите да излезем от активна спортна дейност и това бе моят призив към управляващите“, завърши първият български алпинист-веган, покорил два пъти „покрива на света” Еверест (8848 м).

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*