Пътят през Дервена да се ремонтира, настояват кметовете на три града

Кметовете на общините Самоков, Дупница и Сапарева баня – Владимир Георгиев, Методи Чимев и Калин Гелев, поискаха с писмо до министър-председателя Бойко Борисов да се ремонтира през тази година пътят през местността Дервена, участък от шосето Самоков – Дупница.
Копия от писмото са изпратени до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до Агенция „Пътна инфраструктура”. В документа се настоява 4-километровото трасе през Дервена не само да се реконструира, но и да се разшири с трета лента за движение.
Както е известно, от миналата година се извършва основен ремонт на пътя от Самоков до Дупница. Участъкът през Дервена обаче не е включен в рамките на този ремонт, а настилката там е също в лошо състояние, трасето непрекъснато се наводнява и всичко това заедно с големия наклон е постоянна предпоставка за тежки пътни произшествия, за повреди на превозните средства и особено на тежкотоварните камиони и за затваряне на прохода през зимата. Междувременно е изготвен и съгласуван технически проект за отводняване и укрепване на трасето и за изграждане на трета лента, но за него засега не е предвидено финансиране.
Същевременно се знае, че пътят от Дупница до Самоков е изключително натоварен, по него средно на ден преминават по около 4000 превозни средства. Шосето е и пряка връзка между автомагистралите “Струма” и “Тракия”. А участъкът през Дервена е най-критичната част на целия път.
Ремонтът на този участък би допринесъл за нормално пропускане на пътния трафик и до значително увеличаване на безопасността, особено през зимния сезон.
Ремонтът на пътя с изключение на невралгичната отсечка през Дервена, се очаква да приключи през август т. г. Ако и сега не се ремонтира тази отсечка, това ще създаде сериозни предпоставки за нови катастрофи в бъдеще. „Благоустрояването на един автомобилен път през планински проход се прави веднъж на много години”, напомнят тримата кметове в писмото си и настояват за финансиране на участъка през Дервена, за да може целият път да бъде завършен и да се ползва безпроблемно много години занапред.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*