Валентин Милушев: „Няма по-хубаво място на света от България и Самоков”

Валентин Мирчов Милушев е роден и израснал в Самоков. След военната си служба завършва Висшия институт за физкултура /сега НСА/, специалност „Треньор по ски алпийски дисциплини”. Връща се в Самоков и една година е ски учител в „Бороспорт”. Впоследствие основава частна фирма – първо в сферата на търговията, а от 20 години е в туристическия бранш. С партньора си Емил Стефанов работят в Боровец и Приморско. Бивш състезател по ски, сега Милушев е председател на клуба по мотокрос „Ридо”. Отличен ловец. 51-годишен, семеен, с 3 деца. Съпругата му – Моника, е родом от София, но е учила тук и след срещата им остава в нашия град.
Активно с политика Милушев се занимава от 2005 г., когато е сред учредителите на местната структура на ГЕРБ. Става организационен секретар. От лятото на 2016 г. е председател на ГЕРБ в Самоков. Има два пълни мандата като общински съветник. Настоящият му трети период в местния парламент е прекъснат от избирането му за депутат в 44-ото Народно събрание.

Започва разговора с признание: „Обикалял съм много по света, но страна като България и регион като Самоковския няма никъде. Затова се радвам, че водач на листата с кандидат-депутати на ГЕРБ от Софийска област е Николина Ангелкова, доскорошен министър на туризма. Надявам се, че нейните опит и контакти ще послужат в бъдеще за развитието на региона – както в областта на туризма, така и в сферата на инфраструктурата”.
– Как успяхте отново да изпреварите опонентите си – както на местно, така и на национално ниво, след загубата на президентските избори?
– Смятам, че ГЕРБ провежда предсказуема политика – знае се какво партията може да направи и какво може да се очаква от нея; има постоянство при вземането на решения и тяхното изпълнение. ГЕРБ дава реални обещания и решения за проблемите на хората. Смятам, че именно затова ни гласуваха отново доверие.
– С какви амбиции влизате в Народното събрание, какви цели си поставяте?
– Твърдо ще работя за подобряване на инфраструктурата в региона, за подобряване на пътните артерии за София, Дупница, Ихтиман, Боровец, Радуил и Марица, Мальовица… Много хора са давали подобни обещания, но положителен резултат до момента няма.
Втората ми голяма цел ще е да търся съдействие за по-голямо усвояване на еврофондове в общината. При предизборните ми обиколки разбрах, че основното желание на населението по селата е да се направят водопроводи, канализации, пречиствателни станции… Всичко това може да се реализира с европроекти.
– Смятате ли, че ще успеете да постигнете целите си? Говорите за проблеми с голяма давност…
– Искрено се надявам да помогна на моите съграждани. Те са ми гласували доверие и аз ще направя всичко възможно да не останат моите обещания във въздуха.
– Споменахте, че сте получили подкрепа от хората. Това наистина е така, защото вие бяхте избран за депутат благодарение на получените над 3000 гласа в преференциалния вот. Как успяхте да стигнете до хората и да оставите следа у тях?
– Не правя срещи с населението само преди избори. И преди съм обикалял по селата, зная за проблемите и съм работил за тяхното решаване. Явно вече съм разпознаваем, хората имат някаква представа за мен и виждат в мое лице човека, който ще защитава техните интереси.
Голям принос за добрия личен и партиен резултат има и водачът на листата ни Николина Ангелкова, която бе тук в 5 дни от 20-дневната предизборна кампания. И откриването, и закриването на кампанията ни в Софийска област станаха в Самоков. На закриването присъстваше и Бойко Борисов, който също допринесе за добрия резултат.
Мисля че на хората не им трябва много – нужни са повече срещи, разговори и намиране на общ език, за да се постигне и взаимно доверие.
– Бихте ли направил прогноза за състава и стабилността на бъдещото правителство?
– Виждате, че процесът е динамичен. По всяка вероятност наши партньори в предстоящото коалиционно правителство ще бъдат „Обединените патриоти”. Смятам, че ако устойчивото икономическо развитие на държавата от последните две години продължи и занапред, правителството ще изкара пълен 4-годишен мандат.

Разговора води: Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*