Четирима самоковци стават депутати. Кой спечели от преференциите?

Вот за бъдещето в 4-а секция в ОУ „Христо Максимов”

Четирима наши съграждани са на практика сигурни народни представители след изборите на 5 октомври. На депутатските банки се очаква да седнат Ирена Коцева /ГЕРБ/, Радослав Стойчев /”БСП – лява България”/, д-р Красимира Ковачка /”България без цензура”/ и Александър Методиев /ДПС/.
Въведената за пръв път система чрез предпочитание /преференция/ да се подреждат от избирателите кандидатските листи /без техните водачи/ даде резултат. Радослав Стойчев, който бе пети в листата на социалистите за областта, отива с подкрепата на гласоподавателите на призовото второ място, което означава, че влиза в парламента. В Народното събрание се завръща и Корнелия Нинова, която бе водач на листата на социалистите.
Д-р Красимира Ковачка пък ще влезе в парламента със спечелената квота на „България без цензура” – като водач на листата на тази коалиция в областта.
Разпределението на резултатите от вота в чужбина довежда и до включването отново на Александър Методиев /сега като водач на листата на ДПС в съседната Кюстендилска област/ във висшия законодателен орган на страната. Срещу подмяната на вота на избирателите се организираха във връзка с това масови протести в Кюстендил и Дупница – двата най-големи града в тази област. Гневни протестни писма изпратиха и кметовете на двата града. Протести имаше и в София.
Общо от Софийска област – 26-и многомандатен избирателен район, ще има 8 народни представители. От тях трима ще бъдат представители на ГЕРБ, двама – на „БСП – лява България” и по един – на Реформаторския блок, „България без цензура” и Патриотичния фронт.
На първите три места в листата на ГЕРБ за областта са Ивайло Московски, Галя Георгиева и Ирена Коцева. Според някои сведения обаче Московски ще предпочете да влезе в парламента от друг район, където също е водач. С най-много преференции на челно място в тази листа пък излиза представител на Ихтиман – д-р Петър Беков, който е бил с щастливия номер 9 /съвпадащ с номера на бюлетината на ГЕРБ/ в листата. При това положение Ирена Коцева остава трета и ще продължи да бъде пак депутатка.
Депутати от Софийска област стават и водачите на листите на Реформаторския блок и Патриотичния фронт в региона – Димитър Делчев и Велизар Енчев.
От Централната избирателна комисия съобщиха, че до края на седмицата ще обявят новите народни представители поименно.
Според някои сведения около една трета от избирателите са се възползвали от предоставената възможност да пренаредят листите на кандидатите за Народното събрание, което е и един своеобразен, макар и частичен, мажоритарен вот.
Любопитното е, че кандидати, чийто номер в листата съвпада с номера на бюлетината на съответната партия или коалиция, заемат благодарение на преференциите по-предно място. Този т. нар. феномен /който вероятно до известна степен се дължи на слаба информираност на избирателите/ изиграва лоша шега на някои от фаворитите в съответните листи.
В предишното Народно събрание Самоков имаше двама представители – Ирена Коцева и Александър Методиев.
По обобщени редакционни данни /подробни сведения за гласуването в Самоковска община публикуваме на 2 стр./ най-много преференции в Самоков и селата от района – 1796 – е получил Радослав Стойчев /БСП/. 1303 преференции има д-р Красимира Ковачка, която бе водач на листата на „България без цензура” в Софийска област. Представителите на ГЕРБ Валентин Милушев и Ирена Коцева имат съответно 1120 и 960 преференции. Общо 988 души пък са предпочели Александър Методиев, който освен водач в Кюстендилско, бе и втори в листата на ДПС за Софийска област.
Показателите на Светлана Атанасова и Васил Зашкев от Реформаторския блок са съответно 417 и 149. Калин Мутафчийски е получил 29 преференции, а Георги Кощров – 24; двамата бяха включени в листата на АБВ.
В рамките на областта Радослав Стойчев е получил 2105 преференции – 9,9 % /при необходими минимум 7 % за пренареждане на листата/.
Първенец по преференции сред самоковци пък е д-р Красимира Ковачка с 2532 – 26.6 %. Александър Методиев има 1036 преференции – 17.9 %.
От Реформаторския блок Светлана Атанасова е с 551 преференции – 7.51 %, а Васил Зашкев – със 195 преференции – 2.7 %.
От ГЕРБ Валентин Милушев е с 1624 преференции – 4.8 %, а Ирена Коцева – с 1413 – 3.9 %.
В АБВ гласовете за Калин Мутафчийски са 59 – 1.3 %, а за Георги Кощров – 37 – 0.8 %.
В общината за ГЕРБ бюлетини пуснаха 6023 души, за „БСП – лява България” – 3393, за „България без цензура” – 2472, за ДПС – 1447, за Реформаторския блок – 1195, за Патриотичния фронт – 1074, за АБВ – 470, за „Атака” – 443 и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*