Владимир Георгиев напусна ръководството на Националното сдружение на общините

Снимка: архив

Кметът на Самоков Владимир Георгиев и още четирима негови колеги-социалисти напуснаха Управителния съвет на Националното сдружение на общините и 32-ото Общо събрание на сдружението, състояло се на 12 февруари в София. Форумът бе напуснат и от делегатите-социалисти.
Причина бе тяхното несъгласие с разпределението от правителството с постановления на допълнителни средства за общините. По думите им, дава се предимство на общините, управлявани от представители на ГЕРБ, в ущърб на ръководените от представители на БСП и други политически сили райони, с което на практика се наказват техните жители. Решението за напускане е било взето на среща на членове на ръководството, кметове, председатели на общински съвети и делегати на Общото събрание от името на социалистите.
„Финансирането се прави без критерии и процедури. Напускаме Управителния съвет на сдружението в знак на несъгласие с тази политика и липса на всякаква чуваемост от страна на правителството за проблемите на местната власт”, се казва в позицията на социалистите.
Кметът Георгиев заяви, че въпросът с разпределението на средствата е обсъждан неколкократно още през миналата година, но конкретни стъпки за промяна на ситуацията така и не били предприети и това е предизвикало сегашното решение за напускане в знак на протест.
„Трябват принципни критерии за отпускане на средства на общините – с такива БСП нямаше да има основание да напусне ръководството на сдружението”, каза пък кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е член на Управителния съвет и бивш председател на СДС. Мнението му е, че средствата трябва да се разпределят според дължината на пътната и водопроводната мрежа, броя на населените места, територията и населението на съответната община.
Отчет за дейността през миналата година направи пред Общото събрание председателят на сдружението Даниел Панов, кмет на Велико Търново. Остава неизпълнено едно от основните предложения – за значително нарастване на целевата субсидия за капиталови разходи, от които поне 100 млн. лв. за общински пътища. Както се знае, състоянието на общинската пътна инфраструктура е критично. Няма напредък и по отношение на децентрализацията.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*