Асоциация „Общински гори” чества 10-годишнина в самоковското читалище-паметник „Отец Паисий”

В обновеното читалище-паметник „Отец Паисий” на 25 септември асоциация „Общински гори” отбеляза своя 10-годишен юбилей.
С грамоти и почетни плакети бяха удостоени бившите председатели на асоциацията Маргарита Петкова, екскмет на Ихтиман, и Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, ексглавният секретар инж. Иван Гройчев и д-р Ценко Ценов от Изпълнителната агенция по горите. Отличията им бяха връчени от сегашния председател на Управителния съвет на асоциацията и кмет на Сливен Стефан Радев и от изпълнителния директор инж. Тихомир Томанов.
В изказването си председателят Радев посочи, че целите на организацията се постигат успешно. С участието на асоциацията е приет новият Закон за горите, обменят се добри практики и заедно общините се борят за опазването на своите гори и за тяхното развитие.
„Общините не са по-лош стопанин на горите от държавата, дори са по-добър”, категоричен бе в своето приветствие изпълнителният директор на асоциацията инж. Томанов, който е и вицепрезидент на Европейската асоциация на общините, собственици на гори. Той посочи, че при общинската собственост контролът от страна на обществеността е по-силен. Организацията, създадена през 2008 г. от 20 общини, през изминалото десетилетие е утроила членовете си. Сега повече от 100 общини имат структури за управление на своите гори, а общински гори притежават над 215 от общо 265-те общини в страната.
Юбилярите бяха приветствани от д-р инж. Ценко Ценов от името на изпълняващия длъжността председател на Изпълнителната агенция по горите инж. Росен Попсавов и от проф. Иван Палигоров от Съюза на лесовъдите в България. Поздравителен адрес бе получен и от Националното сдружение на на общините с председател Даниел Панов, кмет на Велико Търново, и изпълнителен директор Силвия Георгиева.


В поздравлението си в началото кметът Владимир Георгиев припомни, че Самоковска община е сред учредителите на асоциацията. Кметът оповести, че Общината готви проекти за кандидатстване чрез Общинското лесничейство за финансиране на противопожарни дейности в горите. Георгиев не скри и проблемите, свързани с борбата с корояда, както и с бракониерството, и допълни, че Община Самоков ще съдейства активно и в бъдеще за успешната работа на асоциацията.
Инж. Гройчев пък изрази мнение, че собствениците на гори трябва да бъдат субсидирани както земеделските стопани и че горските специалисти не бива да бъдат заложници на политическите пристрастия на местните управи.
Сред присъстващите бяха членове на Управителния съвет на асоциацията, кметове и председатели на общински съвети.
На 10-годишния юбилей е посветена и специално издадена брошура.
Официалната част на честването започна и завърши с прекрасните изпълнения на „Хубава си, моя горо” и други песни от вокалната група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева при ОУ „Митрополит Аксентий Велешки”.
По-късно се състоя и 11-ото общо събрание на асоциацията. Отчетена бе дейността през миналата година и бяха приети работен план и бюджетът за 2018 г.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*