В прекрасния Северозапад – към Дядо Йоцо и Черепишкия манастир!…

27 септември е Международен ден на туризма. А 28 септември е празникът на Професионалната гимназия по туризъм. В чест на тези дати педагогическият колектив на гимназията организира в понеделник екскурзия до забележителни места в Северозападна България – Черепишкия манастир, манастира „Седемте престола“ и паметника „Дядо Йоцо гледа“.
Тези забележителности не се вписват в класическите, традиционните обекти и маршрути за туризъм като Рилския манастир, Бачковския, Гложенския, Троянския манастир, но с красотата и богатството си, с уникалността на местоположението си съвсем не им отстъпват.
Преди 130-140 години тези места са посетени и описани от големия познавач и ценител на родната природа Иван Вазов. После са обезсмъртени в спомените и в художествената му литература.
Това са места, съхранили историко-политическа и духовно-литературна памет. Важен е приносът им за духовното и културното развитие на българите и през Второто, и през Третото ни царство.
…Историята е памет, когато е записана и съхранена за всяко следващо поколение. Но трябва и да се припомня, да се знае, забележителните места да се посещават, за да се цени тяхната стойност и събитията, свързани с тях.
Горди сме, че споделяме оценката на Вазов – тамошната природна красота е различна от нашата тук, в Рила, но е също така уникална. В един малък географски природен регион, който е уж „северозападнал“, колко много и природни, и културно-духовни средища има! Те са надживели и време, и пожари, и режими, за да напомнят и днес, че България и българщината ги е имало, и независимо, че сега живеем в кризисно време, трябва да направим така, че да ги има и в бъдеще! Тези места са преживели и много по-големи катаклизми…
Където има места с природна красота, където има места, наситени с богата история – а там има всичко в изобилие и от двете дадености – там би трябвало да има и силен туризъм!
Паметникът на героя на Вазов Дядо Йоцо: сочи той с ръка не към планински връх – символ на божественото, на победата, а към реката и железопътната линия – символи на движението, на промяната, на динамиката, и сякаш ни казва, че времето тече, не е в застой, че трябва да има прогрес, развитие…
Водите на Искъра ни изпратиха сутринта от Самоков, а рано следобед ни посрещнаха край Черепишкия манастир. Невероятна е тази обител! Близо до нея пък е Шишмановата пещера.
Сред чудно красива природа е разположен манастирът, известен под името „Седемте престола“ – с единствената по рода си черква, възстановена преди два века, с нейните уникални седем престола /параклиса/…
В туристическия комплекс „Дядо Йоцо гледа“ всяка година се провежда националният фолклорен събор „Де е българското“…
Скалните образования „Ритлите“ са обявени за природна забележителност още през далечната 1938 година. В този район Вазовата героиня баба Илийца е прекосявала с ладия мътните искърски води, за да спаси от студ и глад безименния Ботев четник…
Силно препоръчвам от името на цялата ни група тези маршрути, тези обекти на хора, които не са чували за тях или не са ги посещавали – вярвайте, ще бъдете приятно изненадани от красотата и богатствата на този уж западнал, а всъщност незаслужено забравен край на нашата родина.
Трябва да имаме духовни сетива за красивото, за прогреса, за българското. Ако се ограничим само до битовото, всекидневното, делничното, ще бъдем едни зрящи слепци.

Красимир Димитров

Ръководството на Професионалната гимназия по туризъм поздравява педагогическия колектив, административния персонал, учениците – настоящи и бивши, с професионалния празник, като им пожелава да бъдат здрави, да провокират не само любопитството си, но и интереса към новото, прогресивното, да са иновативни, защото бъдещето се налага от такива хора!

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*