В ПТГ „Никола Вапцаров” честваха Деня на космонавтиката

„Знаете ли името на първия човек, летял в Космоса?”, „Какво е гравитация?”, „Кой е първият български космонавт?”, „Може ли да се живее в открития Космос?”… Многобройни въпроси от областта на астрономията и космонавтиката понякога стъписваха учениците от ПТГ „Никола Вапцаров”, които попадаха пред микрофона и камерата. Момичета от осми клас с много ентусиазъм и журналистически хъс подлагаха на изпитание и знанията, и самообладанието на съучениците си. В коридорите и в класните стаи те създаваха необикновено оживление в иначе обикновения учебен ден.
Денят на космонавтиката 12 април в гимназията всяка година е отбелязван с най-различни изяви. Тази година интервютата, проведени от Александра Андреева, Ванеса Арсова, Даниела Секулова, Иванка Станкева и Йоана Даганова, бяха част от празника – може би най-атрактивната.
Традиция, позната десетки години, бяха фототаблата. Едното бе посветено на 35-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Второто напомняше за първото излитане на човек в Космоса преди 53 години, когато Юрий Гагарин поздрави на руски език Земята от космическия кораб „Восток”.
Третата инициатива в гимназията беше презентация на документални филми, които запознаха учениците с руските космически ракети и кораби и с българското участие в развитието на космическата наука. Много интерес предизвика и филмът на НАСА „Познатата вселена. Да оцеляваме в Космоса”.
Организатори на празника бяха преподавателите в гимназията Емилия Миладинова и Любослав Нейчев и ръководителят на клуб по проект „УСПЕХ” Иван Арнаутски.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*