Гвардейци и членове на клуб „Чакър войвода” участваха в тържеството за Булаир

Снимка: Никола Пешков

101 години от епичната победа на българската армия край Булаир през Балканската война бяха тържествено отбелязани на традиционното честване пред паметните плочи на читалище-паметник „Отец Паисий” на 7 февруари.
Гвардейски оркестър създаде приповдигнато настроение. В тържествен марш преминаха гвардейци от българската представителна военна част, носещи една светиня – знамето на самоковското дружество на бойците от фронта 1912-1913 г. Членове на самоковския клуб на любителите на старинно оръжие „Чакър войвода” пък се представиха с униформи и пушки, използвани от нашите воини от времето на Балканската война.

Кметът Владимир Георгиев изтъкна подвига и саможертвата на самоковските войници и офицери – участници във войната. 261 от тях оставят костите си край Булаир в едно от най-драматичните сражения, отблъсквайки противниковия десант. Подофицерът Димитър Терзийски дори пленява турско бойно знаме. Георгиев отбеляза, че паметната победа на 26 януари /8 февруари по нов стил/ 1913 г. е чествана за първи път тържествено още през следващата 1914 г. И от тогава досега – вече цял век, традицията се спазва.

Снимка: Никола Пешков

„Господи, упокой душите на загиналите знайни и незнайни воини, които паднаха на бойното поле в защита на нашето мило отечество”, се помоли в словото си архиерейският наместник в Самоков свещеноиконом Петър Стоименов.
Саможертвата на булаирци е с огромен принос за победата в Балканската война. Воините от 7-а „желязна” Рилска дивизия – от 22-и пехотен Тракийски полк с командир полк. Савов, от 7-и артилерийски полк с командир полк. Райнов и от 13-и полк с командир полк. Манов написват с кръвта си една от най-славните страници в родната военна история. Те провеждат една от най-блестящите отбранителни операции и разгромяват противника от Булаирския корпус въпреки неговото голямо преимущество в численост и въоръжение.
Вълнуващо прозвуча прочутият „Булаирски марш”. С едноминутно мълчание и на колене множеството почете паметта на героите. След „Мила Родино” на паметните плочи бяха поднесени венци от името на общинската управа, Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните и читалище-паметник „Отец Паисий”. Трогателна бе върволицата от възрастни хора и малки деца, всеки от които остави своето цвете в знак на преклонение пред подвига на героичните ни предци. След родолюбиви стихове на Иван Вазов и фойерверки озариха зимното небе.
Сред присъстващите граждани бяха заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, ръководителят на ветераните от войните в Самоков Стоян Чапкънов, председателят на Общинския съвет на Съюза на запасните воини Димчо Петров, председателят на читалище-паметник „Отец Паисий” Стоян Пашов, общински съветници, духовници. Ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” издигнаха родни трибагреници.

Тодор Попов

Снимка: Никола Пешков
Снимка: Никола Пешков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*