С оръдейни и пушечни залпове чествахме 103 години от Булаир

В слънчевия понеделник на 8 февруари признателното самоковско гражданство отбеляза 103-годишнината от Булаирската епопея – голямата победа на самоковските воини през Балканската война /1913 г./.
Пред стената на читалище-паметник „Отец Паисий” с имената на загиналите герои на почетната стража застанаха с национални знамена м ръка членове на гвардейския клуб в ПТГ „Никола Вапцаров”. Наред с тях бяха и участници в клуба на любителите на исторически оръжия „Чакър войвода”, облечени с униформи и въоръжени с пушки на военни от времето на Балканската война. Знаме-светиня, участник в битките, съхранявано в Историческия музей в града ни, бе носено от Кирил Стойков.
Да почетат подвига бяха дошли кметът Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметът Васил Сайменов, общински съветници, граждани, ученици. Особено многобройна бе групата на учениците от ПТГ „Н. Вапцаров”, пристигнала със знамена и плакат на 7-а Рилска дивизия и начело с директора на училището Георги Велев.
Емоционалните слова на водещите Зоя Станкова и Крум Крумов създадоха подходяща атмосфера, в която като израз на преклонение пред чутовния подвиг на техните предци прозвуча словото на кмета Георгиев.
„Всичките 261 самоковци, чиито имена са изписани на паметните стели, пред които сме застанали, са достойни историчес¬ки личности… Аз се прекланям и пред силните самоковски жени, и пред силните самоковски деца от онова време, защото запазиха тази историческа памет и ни я предадоха. Прекланям се пред почернените майки на героите, прежалили чадата си, пред техните жени, останали без мъжка опора, пред техните деца, останали без бащина милувка, но не свели смирено глава в името на една голяма кауза – физическа и духовна свобода”, изтъкна Георгиев.
Архиерейският наместник в Самоков свещеноиконом Петър Стоименов с умиление пък припомни спомените на своя дядо – също участник в Булаирската епопея.
С бурни ръкопляскания бяха посрещнати залповете на черешовото топче и гърмежите на пушките на членовете на клуб „Чакър войвода”.
Венци на признателност бяха поднесени от името на Общината, Общинския съвет на БСП и читалище-паметник „Отец Паисий”. Много граждани положиха цветя.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*