Гена Мирчева написа „Момичето от село”

Една жена на 93 години хваща перото, за да опише, макар и накратко, своя дълъг и интересен житейски път. Съпругата на ген. Димитър Мирчев ни запознава с родния си дом в Говедарци и със своите родители, братята и сестра си, със своето детство.
Още повече страници са отделени на семейния живот в Пазарджик, Кюстендил и Самоков.
Особено интересни са разделите, посветени на пребиваването в Китай и Полша, където ген. Мирчев е военен аташе през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Авторката разказва като очевидец за забележителностите на Пекин, за Великата китайска стена, както и за т. нар. културна революция, по времето на която в най-многолюдната страна на света вилнеят хунвейбините – отряди млади работници, студенти и ученици, които тероризират представителите на науката и културата, громят религиозните символи и културните паметници. Читателят ще се докосне и до Виетнам, както и до живота в особено нашумялата в последно време Северна Корея. Мирчева споделя и впечатленията си от Москва.
„Полският дневник” обхваща забележителностите на Варшава, на Гданск и Краков. Макар и накратко, авторката се спира и на обявеното военно положение в тази страна през декември 1981 г. Интерес представляват и разказите за посещенията във Франция и Швеция. „Заключение”-то пък предлага размислите на Гена Мирчева за живота у нас от 30-те години на 20 в. буквално до наши дни. Снимки на Великата китайска стена и на красива старинна сграда в Краков пък заемат предната и задната корица на „Момичето от село”.
Книгата е дело на издателство „Приятел” и може да се намери и в редакцията на вестника. Цената е 4 лв.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*