Гражданско шествие за Трети март

С шествие нашите съграждани почетоха на самия 3 март 144-годишнината от освобождението от османско владичество.
Празничното традиционно шествие започна със звъна на камбаните на храм „Св. Никола“. Там кметът Владимир Георгиев и архиерейският наместник в Самоковската духовна околия ставрофорен иконом Михаил Колев поднесоха цветя на гроба на Паисий Хилендарски в двора на черквата. Както е известно, през тази година отбелязваме три века от рождението на родоначалника на Българското възраждане и 260 години от написването на „История славянобългарска“ от нашия велик земляк.
Шествието премина по старата главна улица начело с националния трибагреник, черешови топчета, мажоретки и членове на Клуба на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода“. Сред участниците бяха кметът Георгиев, председателят на Общинския съвет Мая Христева, отец Михаил и други самоковски духовници, общински съветници и др. По протежението на Историческата зона към колоната се присъединиха още граждани, деца и младежи.
Пред паметника на самоковските опълченци в центъра на града ни Вл. Георгиев приветства присъстващите и ги поздрави с големия празник.
Почетена бе паметта на воините, дали живота си за Освобождението. Венци и цветя бяха положени от ръководителите на общината Вл. Георгиев и М. Христева, от архиерейското наместничество и от името на общинските съветници от БСП и ГЕРБ. Цветя поднесоха и много жители на града ни.
От името на “Чакър войвода” председателят на клуба Георги Николчев връчи грамота “Пазител на българщината” на директора на Центъра за настаняване от семеен тип Иванка Соколова и екипа на центъра. Грамота “Аз съм българче” пък заслужиха децата от Центъра за настаняване от семеен тип, които всяка година изработват мартенички и други сувенири по случай българските празници. Впечатляващ финал на тържеството дадоха пушечните и оръдейни залпове на членовете на клуб „Чакър войвода“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*