Греди Асса е новият носител на наградата „Захарий Зограф“

Носител на националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2023 г. ще бъде Греди Асса. Това бе решено на 8 май на заседанието на журито в Самоков, председателствано от проф. Аксиния Джурова.
В журито участваха председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, изкуствоведът Борислав Китанов, галеристът Иво Масларски. Присъстваха и кметът Ангел Джоргов, зам.-кметът Люба Кленова, директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов, художникът и носител на наградата „Захарий Зограф” Захари Каменов.
Любен Генов представи номинациите на Съюза на художниците, според които начело на списъка е Греди Асса. Б. Китанов също предложи Асса, чиято последна изложба според думите му е „жалон на един осмислен и реализиран живот чрез изкуството“.  З. Каменов пък номинира Димитър Петров.
В крайна сметка с пет гласа „за”, един „въздържал се” и един „против” журито определи лауреат на високото отличие за миналата година да бъде Греди Асса.
Номинираният творец е известен с платната си в областта на пейзажа, голото тяло и абстрактната живопис. Предпочитаните от него техники са акварел, туш и маслени бои. Характерни за стила му са символизмът и интензивността на цветовете, енергията и скоростта на контраста. Сред основателите е на групата за авангардно изкуство „Градът“.
Роден е на 29 януари 1954 г. в Плевен. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и работи като преподавател в плевенската музикална гимназия. През 90-те години на миналия век специализира в Париж и Ню Йорк. Сега е професор в Националната художествена академия. Бил е зам.-председател на фонд „Култура“ към Министерството на културата и изпълнителен директор на Националния дарителски фонд „13 века България“. Удостоен е с отличието „Златен век“.
Участвал е в колективни изложби у нас и в чужбина – Италия, Русия, Австрия, Германия, Китай и др. Има десетки самостоятелни изложби в Италия, Германия, Франция, Швейцария, Великобритания, САЩ, Китай и много други страни, както, разбира се, и в България.
Картини на Асса притежават галерии в страната и чужбина.
На заседанието бе решено още церемонията по награждаването да се състои през октомври, във връзка с рождения ден на Захарий Зограф, но от догодина връчването на наградата да става в навечерието на 24 май, каквато е и дългогодишната традиция.

Можете да харесате