Връчиха наградата “Захари Зограф” на акад. Румен Скорчев

На тържествена церемония в Художествената галерия на 18 май на акад.Румен Скорчев бе връчена националната награда за изобразително изкуство “Захари Зограф” за 2011 г.
Председателят на журито акад. Светлин Русев представи автора и неговото творчество, като изтъкна, че изложбата на Румен Скорчев през миналата година е била най-сериозното културно събитие в София.
Кметът Владимир Георгиев приветства новия лауреат и изрази гордостта на самоковци, че най-значителната национална награда за изкуство се дава в нашия град. Г-н Георгиев връчи на акад. Скорчев статуетка и парична премия, а председателката на Общинския съвет Ирена Коцева го удостои със Златния почетен знак на Самоков.
Поздравителен адрес от името на Съюза на българските художници поднесе председателят на съюза Любен Генов. Водещата Веска Тодорова пък прочете поздравителен адрес от кмета на София Йорданка Фандъкова.
Акад. Скорчев благодари на колегите, членове на журито, и на общината, че я има тази награда.
По традиция след церемонията бяха поднесени цветя пред паметника на Захари Зограф.
Сред присъстващите бяха народният представител Цветан Сичанов и носителите на наградата проф. Станислав Памукчиев и Васил Чакъров.
Присъстващите бяха поканени на коктейл, организиран от Общината.
ХХХ
Акад. Румен Скорчев е роден през 1932 г. в Търговище. Завършил е Лесотехническия университет и Художествената академия. Работи в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта. От 1984 г. е професор, а от 2009 г. – академик. Има самостоятелни изложби в Италия, Германия, Австрия, Холандия, Норвегия, Швейцария, Русия, САЩ, Индия, Австралия и др. Получил е над 40 национални и международни награди. Илюстрирал е повече от 200 книги за деца и възрастни. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галерии във Виена, Париж, Кьолн, Лондон, Вашингтон, Кайро и др. Творби на художника има в големи частни колекции в САЩ, Холандия, Италия, Франция и др.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*