Двама с вирус с фатален край. Спешни мерки за Седми квартал

Починаха двама самоковци, при които е констатирано заразяване с коронавирус – 68-годишен мъж и 36-годишна жена.
68-годишният мъж е бил приет с високо ниво на кръвната захар на 3 юни в „МБАЛ-Самоков“, а на следващия ден е транспортиран в УМБАЛ „Св. Анна“ в София, където е изкарал 9 дни в реанимация. Имал е и декомпенсиран диабет. По време на краткия си престой в самоковската болница е бил настанен в отделен сектор на Вътрешно отделение.
В „Пирогов“ е починала настанената там 36-годишна жена. Съобщено бе, че на нея ще бъде направена аутопсия. Според някои сведения тя не е имала придружаващи заболявания, но нивото на кръвната й захар също е било много високо.
И двамата починали са жители на ромския квартал. Към 70 % от всички заразени в общината досега също са жители на квартала.
Общо 9 нови положителни проби са отчетени на 17 юни от направените PCR тестове на контактни лица в града ни. Така диагностицираните в общината с Ковид-19 вече са 61 след като само два дни по-рано бяха 52.
Специални мерки се предприемат за Седми квартал. По решение на кризисните щабове в общината и областта се ограничава безцелното движение вътре и извън квартала, като ще се осъществява 24-часов контрол.  Жителите на квартала, които не са под карантина или заразени, ще могат да ходят на работа, да пазаруват храни и лекарства, както и да излизат по друга основателна причина. Няма да се изграждат КПП-та.
Съгласно заповедта на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Александър Златанов мерките влязоха в сила от вчера, 18 юни, четвъртък, и ще бъдат валидни до 24 юни. За жителите на квартала става задължително носенето на маски на открити и закрити обществени места. Необходимо е да се спазва дистанция от 2 метра. Периодично ще се почистват и дезинфекцират търговските обекти и обществените пространства. Забранява се провеждането в квартала на семейни празненства и масови мероприятия. По предложение на представители на ромската общност е решено да се затворят заведенията в квартала. Ще се дезинфекцират по-оживените места.
Ако се наложи, мерките ще се удължат с още една седмица.
Заболелите ще бъдат незабавно изпращани за лечение в софийски болници, в които има обособени специализирани отделения, а при необходимост /капацитетът на „Св. Анна“ например бил вече запълнен/ случаите ще се поемат от „МБАЛ-Самоков“, където има готовност за това. Самоковската болница се дезинфекцира по график три пъти дневно.
Екип на РЗИ продължава тези дни масовото тестване на жители на ромската махала. На всеки, дал положителна проба на бързия тест, му се прави PCR тест. Целта е да се опази не само кварталът, но и целият ни град и районът от по-нататъшно разпространение на заразата и от нови сериозни ограничения, които биха се отразили много негативно на бизнеса и на живота на гражданите.
Управителят на самоковската болница д-р Красимира Ковачка, която, както се знае, е и председател на Общинския кризисен щаб, отново призова за дисциплина и носене на маски. Маските продължават да са задължителни и за всеки посетител в лечебното заведение, както и за аптеките и обществения транспорт. Пациенти в болницата се приемат само след отрицателен тест за вируса.
Осигурените бързи тестове на личните лекари подпомагат работата, тъй като при положителен резултат на съмнителни пациенти веднага се пристъпва към PCR тестване. Така по данни на Георги Николчев, инспектор в Самоков към РЗИ, са били открити двама вирусоносители.
В общия брой на 61-те заразени се имат предвид и хората, които са били по настоящ адрес в друго населено място и не живеят в Самоков, както и такива, които са поискали да изкарат карантината си в жилища, притежавани от тях на територията на нашата община.
Общо за периода от март до началото на тази седмица по сведения от РЗИ под карантина са били поставени 648 души. В момента под карантина са около 130 човека.
През последните дни масово са тествани рискови групи – жители на Седми квартал, служители на Домашния социален патронаж, ангажираните по проекта за патронажна грижа, персоналът на детска градина „Пролет”, служители на Общината, Бюрото по труда и дирекция „Социално подпомагане”. Тествани са и пациенти на Отделението по хемодиализа в болницата, служители на „Спешна помощ“ и полицията, настанените в домовете за стари хора и персоналът на социалните центрове. Две училища – ОПУ „Неофит Рилски” и ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, са закупили със свои средства тестове и са взети проби на целия персонал.
От Общината междувременно казаха, че се дезинфекцират поликлиниката и „Спешна помощ“, кметствата по селата, сградата на общинската администрация, полицията и полицейските участъци. Ще се дезинфекцира не само Седми квартал, но и останалите райони на града. Ограничава се потокът от хора между поликлиниката и самата болница. От Общината отново призоваха етажните собствености на жилищните блокове да организират дезинфекция на общите площи и стълбищата. Отново бе отправен и призив към гражданите за спазване на противоепидемичните мерки.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*