Дрогиран младеж прегази жена, пуснаха го под домашен арест

Oсвободиха под домашен арест 24-годишния самоковец Виктор Делигълъбов, който прегази на 12 юни на два пъти служителка на платената зона за паркиране. Решението е на Районния съд.
50-годишната Недялка Джикова е настанена с опасност за живота, на апаратно дишане и в медикаментозна кома в УМБАЛ „Св. Анна“ /бившата Окръжна болница/ в София.
Близки на пострадалата се срещнаха в понеделник, на 15 юни, с главния прокурор Иван Гешев в София. Оповестено бе, че прокуратурата ще обжалва съдебното решение. В сряда, на 17 юни, пред сградата на съда в града ни се състоя и протестен митинг срещу решението за само домашен арест на виновника за тежкото произшествие.
Състоянието на жената е критично – има, по данни на близките й, счупени ребра, череп, прешлени, таз, ръка, ключица, контузия на белия дроб. Предстоят й няколко животоспасяващи операции. Преливана й е кръв. Възможно е да има и проблем с мозъка. Има оток, който трябва да премине, за да може да й се направи скенер.
Крайно тежкият инцидент стана в самия център на града ни, на метри от сградата на Районното управление на полицията. При маневри с джип „Лендроувър“ младият мъж блъска, а след това втори път прегазва жената, която е на работното си място. Според обясненията му той не я бил видял, а и системите на колата не работели.
Мъжът бързо бил разкрит и задържан. Бил в неадекватно състояние. Изследването показало, че в момента на инцидента бил под въздействието на наркотични вещества – кокаин и марихуана.
“Възмутени сме от решението на съда, то е скандално. Имаме съмнение, че докато е под домашен арест, той може да избяга от страната“, заявиха близки на пострадалата. Нейна дъщеря е Радостина Димова, а зет – Румен Иванов – младите талантливи певци, сътворили популярния вече дует „Пирин“.
Районната прокуратура в Самоков поиска дрогираният шофьор да бъде задържан за постоянно, но съдът постанови да бъде поставен под домашен арест.
На следващия ден след инцидента пред полицията в града ни се състоя пресконференция с участието на зам.-директора на Областната дирекция на МВР комисар Юри Николов, началника на отдел „Разследване” в дирекцията Иво Назаров, зам.-началника на РУП-Самоков Красимир Петров, районния прокурор Ваня Панева и наблюдаващия прокурор Емил Трендафилов.
Стана ясно, че при задържането му мъжът е бил в неадекватно състояние. Иззет е автомобилът – джип „Лендроувър”. Оказало се, че колата не е лична, а взета под наем. Самият младеж пък пристигнал буквално два дни по-рано от Нидерландия /Холандия/.
Изяснено бе, че младият мъж е познайник на полицията и има предишни криминални прояви, включително и като непълнолетен, когато е шофирал без книжка. През 2017 г. имало производство срещу него за употреба на упойващи вещества. Наказанието тогава, както бе пояснено на срещата, е било в размер на 1000 лв.
Първоначално Делигълъбов бе задържан за 72 часа. От прокуратурата заявиха, че за подобно тежко провинение законът предвижда до 6 години затвор.
„Има опасност да напусне пределите на страната, има опасност да не съдейства на разследването. Обвинението, което му е повдигнато, е за тежко умишлено престъпление, макар и към настоящия етап той да е обвинен в телесна повреда, която е от категорията на средните”, обясни прокурор  Трендафилов.
Два дни по-късно, на срещата си с близките на 15 юни, главният прокурор Гешев ги е уверил, че ще се положат максимални усилия за бързото приключване на досъдебното производство и за доказване на обвинението в съда.
Прокуратурата ще протестира пред Софийския окръжен съд мярката “домашен арест”. На виновника за произшествието му е забранено да напуска страната.
„Досъдебното производство е взето под специален надзор от Върховната касационна прокуратура. Наблюдаващият прокурор ще анализира събраните до момента доказателства и ще прецени дали да преквалифицира обвинението“, коментира пред журналисти говорителят на главния прокурор Сийка Милева, която заедно със зам.-главния прокурор Пламена Цветанова е участвала в срещата.
Главният прокурор е запознал близките на пострадалата с предложението, отправено към изпълнителната и законодателната  власт, за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта му за престъпления по транспорта.
Предложенията предвиждат наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица при управление на превозно средство след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда, след употреба на наркотични вещества, при липса на необходимата правоспособност или при превишаване на разрешената скорост с повече от 50 км/ч.
Скандирания „У-у-у“, „Мафия“, „Оставка“ и освирквания се чуха многократно на протестния митинг на 17 юни по обяд пред самоковския съд във връзка с пускането под домашен арест на виновника за трагичния случай. На няколко пъти с продължителни ръкопляскания, в продължение на цял час, въпреки дъжда, стотици хора на различна възраст „поздравяваха“ съда за взетото решение и подканяха представител на съдебната институция да излезе и да даде обяснения по случая. От страна на близки и присъстващи бяха отправени обвинения за корупция.
“Аз не съм докладчик по делото. По никакъв начин не бих желал да коментирам това, което се случва пред съда. Налице е висящо производство и смятам всеки коментар за неуместен, нереден и недопустим. Съдията е постановил мотивиран съдебен акт”, заяви пред представители на централни и местни медии вътре в сградата Янко Чавеев, изпълняващ функциите на председател на Районния съд.
Чавеев допълни, че не е в неговите функции да излиза навън и да дава обяснения пред протестиращите. Стана ясно още, че не е запознат дали пуснатият под домашен арест В. Делигълъбов е посещаван на адрес.
Очаква се следващата седмица ново съдебно решение по делото. 
“Във връзка сме със семейството на жената. Бихме помогнали с всичко, което е по нашите възможности”, казаха пък от Общината.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*