Димитър Делчев: „РБ е „за” задължително гласуване, но без санкции при отказ”

„България трябва да приеме Закона за борба с корупцията”, заяви на пресконференция на 30 май в Самоков депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев. Той изказа категоричното си мнение, което е и позиция на блока, че няма друг път за страната ни освен да се ловят корумпираните хора по високите етажи на властта, както това става, по думите му, в Италия и Румъния.
Делчев разясни, че реформаторите ще излъчат група за преговори с ГЕРБ и НФСБ, за да се определи кандидат за президент с патриотичен десноцентристки профил, който да спечели още на първи тур вота през есента.
Гостът коментира и поведението на лидера на ДСБ – една от партиите в РБ, Радан Кънев, който „разединява, а не обединява блока”. „В някои общини, включително Самоков, си сътрудничим добре на местно ниво с представителите на ДСБ. Все пак нашата цел е обединяване и консолидиране на партиите в блока, докато г-н Кънев спира това развитие”, изтъкна народният представител.
Във връзка с промените в Изборния кодекс за българите в чужбина Д. Делчев коментира, че са внесени корекции в законопроекта, които предвиждат облекчени условия за гласоподавателите зад граница, но ще има ограничение за до 35 секции в отделна държава, което ще засегне Турция и още 2-3 страни.
„Гласуването освен право е и наш граждански дълг. Затова подкрепям формулирането на задължително гласуване, но без санкции за хората, които не упражнят правото си на вот. Надявам се по този начин да се увеличи активността на избори”, уточни представителят на „България на гражданите”.
Делчев се обяви категорично против намаляване на броя на депутатите под 200 по повод предстоящия референдум, иницииран от телевизионния водещ Слави Трифонов, където един от въпросите е именно дали да се редуцира броят на народните представители от 240 на 120. „Това ще доведе до още по-голяма зависимост от олигархичните кръгове, защото за вземане на дадено решение, по груби сметки, ще са нужни между 30 и 50 депутати”, изрази позицията си Делчев.
След пресконференцията той отиде на среща с местни жители във връзка със съмнения за незаконна сеч в Самоковско. „Ако установим нарушения, ще сезирам министъра на земеделието и горите Десислава Танева”, заключи депутатът.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*