Димитър Делчев: “Искаме да се ускорят реформите”

„Ще подпишем анекса с ГЕРБ за ускоряване на реформите в
правосъдието, изборните правила, пенсионната система, администрацията, здравеопазването, образованието, енергетиката”, заяви на пресконференция в Самоков на 18 януари секретарят на Парламентарната група на Реформаторския блок Димитър Делчев, който е и член на правната комисия в Народното събрание.
Делчев информира, че преговорният екип, излъчен от реформаторите, започва разговори с представители на ГЕРБ, за да може до края на януари да бъде подписан анексът към коалиционното споразумение за съвместно управление.
В отговор на въпрос на „Приятел” за реформата в съдебната система депутатът заяви, че в следващите няколко месеца трябва да бъде приет Законът за съдебната власт, с който ще бъде въведено и явното гласуване във Висшия съдебен съвет. Една от най-важните задачи е избирането на Инспектората към ВСС, чиито правомощия са увеличени с приетите промени в Конституцията. Членовете на съвета ще отговарят за разследването на почтеността и конфликта на интереси в системата.
Реформата в здравеопазването пък трябва да се съсредоточи върху въвеждането на електронната здравна карта, което трябва да осигури контрол на гражданите върху системата и да спре източването й, категоричен бе народният представител.
Той допълни, че при приемането на бюджета от РБ са предложили затягане на режима за отпускане на инвалидни пенсии. Министрите на здравеопазването и социалната политика трябва да предложат мерки, които да намалят източването на ДОО чрез фалшиви пенсии.
Не е било прието предложението за увеличаване на прага за регистриране по ДДС на малките фирми, но реформаторите ще продължават да настояват за това. Половината министерства пък все още не са направили исканото съкращение на персонала с 10 %, каквото е друго предложение на блока.
В отговор на журналистически въпрос народният представител заяви, че ще проучи по-подробно предложението на правосъдното министерство за ново райониране на съдилищата, при което се предвижда Самоков – най-големият град и център на най-голямата община в областта, да се обслужва от съд със седалище в Ихтиман.
„Реформаторският блок няма различия с ДСБ. Разминаванията ни са с
настоящия лидер на партията, който реши, без да се консултира с никого, да излезе в опозиция, но мнозинството на Парламентарната група не го подкрепи”, обясни Делчев в отговор на друг въпрос на представителя на вестника ни. Депутатът добави, че блокът държи на партньорството с Демократи за силна България.
В същия ден парламентаристът организира и приемна в града ни, на която отчете извършеното през изминалата година. Внесени са 19 законопроекта, сред които предложения за изменение на Конституцията, за мораториум върху износа на дървесина, за промени в Закона за МВР и др.
В рамките на парламентарния контрол пък депутатът е задал 16 въпроса към министри.
„Всяка седмица имам приемна в различна община, а през останалото време всеки може да ми зададе въпрос в социалната мрежа”, заключи народният представител.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*