Епископ Поликарп отслужи литургия в Митрополитската черква

С благословението на Негово светейшество софийския митрополит и български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит, възглави на 6 юни тържествената света литургия в Митрополитския храм „Успение Богородично“.
Съслужиха архимандрит Евтимий, архиерейският наместник на Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев, свещеници от града и района.

Църковните песнопения, включващи и пасхални песни, бяха изпълнени от д-р Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и секретаря на Софийската митрополия Ангел Младенов. Молитвено участие в богослужението взеха игуменията на манастира Максима и сестра Ирина.
След литургията епископ Поликарп поздрави присъстващите с 6-ата неделя след Възкресение Христово и изтъкна значението на евангелското събитие за изцеряването на слепородения, позовавайки се на днешното евангелско четиво.
„Нека отворим телесните си очи, да отворим духовните си очи, и чрез радостта от Възкресението да простим на нашия ближен… Нека, стоейки пред Бога, да бъдем светлина за човеците, както се казва в Евангелието“, призова владиката. Той предаде и благопожеланията на патриарх Неофит за здраве, благоденствие, мир, любов и преуспяване във всяко добро дело.
От името на църковното настоятелство, духовенството и всички присъстващи отец Михаил топло приветства викария.

Ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, пременени в народни носии, посрещнаха владиката преди началото на литургията с хляб и сол, а след богослужбата деца от Центъра за настаняване от семеен тип поздравиха всички с изпълнение на празнични тропари.
Епископ Поликарп извърши и свето кръщение на 6-месечната Мария, дъщеря на свещ. Емилиян Дамянов, предстоятел на храм „Св. Никола“.
Владиката и придружаващите го духовници посетиха и новоизградения храм „Св. Пантелеймон“ край болницата, който вече се изографисва и предстои да бъде осветен.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*