Епископ Поликарп води службата за св. Харалампий в Митрополитската черква

Своята почит към св. свщмчк Харалампий Чудотворец и св. Валентина изрази с богослужението си на самия ден – 10 февруари, в Митрополитската черква /храм „Успение на св. Богородица”/ Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Известно е, че северният престол в стародавния ни храм е посветен на светеца.
В богослужението участваха предстоятелят на храма и архиерейски наместник на Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев и духовници от София и Самоков.
Сред многобройните богомолци бяха кметът Владимир Георгиев, председателят на дружеството на пчеларите в града ни Йордан Йорданов /на същата дата е празникът на пчеларите/ и др.


На този ден християните носят в храма пчелен мед, който се освещава и се връща за благословение в домовете. Осветеният мед се съхранява и се яде през годината за здраве и лечение. Традицията да се освещава мед се основава на житието на светеца, което разказва за чудесното му изцеление след страшни изтезания и за дългия му земен живот (светецът умира на 113 г.) и е свързана с народната медицина, според която медът има изключителни лечебни свойства.
Епископ Поликарп и духовниците осветиха многобройните бурканчета с мед, поставени в центъра на храма.
В края на литургията владиката произнесе и проповед за живота и мъченическия подвиг на св. Харалампий, благодарение на които много езичници приели Христовата вяра.
Викарният епископ предаде на събралите се християни и благослова на Негово светейшество софийския митрополит и патриарх български Неофит. Заедно с нафората епископът раздаде на присъстващите по едно малко бурканче с мед, подготвено от църковното настоятелство.


Придружен от духовниците, епископ Поликарп разгледа сградата на архиерейското наместничество в двора на черквата и даде препоръки за по-нататъшното й стопанисване.
Владиката посети и храм „Св. Никола“, който отскоро отново е всекидневно отворен. /Повече за възраждането на тази черква за нов живот „Приятел” писа в бр. 5 от 1 февруари т. г./

х х х

Св. свещеномъченик Харалампий като епископ в Магнезия, Тесалия /област в днешна Гърция, южно от Македония/ бил смел проповедник на Христовата вяра. Предаден бил на съд и подложен на мъчения, но раните му по чудотворен начин зараствали. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне. Това станало по времето на император Септимий Север, през 198 г.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*