Епископ Поликарп служи в обновения храм на Белчин

Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит, отслужи на 7 май златоустова света литургия в обновената черква „Свети апостоли Петър и Павел“ в Белчин. Това стана в третия ден на светлото Христово Възкресение с  благословението на врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Светия синод и наместник на овдовелия софийски епархийски престол.
В съслужението участваха духовният надзорник на Софийската епархия архимандрит Евтимий, архиерейският наместник на Самоковската духовна околия ставрофорен иконом Михаил Колев и свещеници от града и района, както и монахиня Максима, игумения на Девическия манастир в Самоков.
Осветени бяха новите стенописи в храма.

В края на литургията епископ Поликарп приветства богомолците с Празника на празниците – Христовото възкресение. Владиката поздрави предстоятеля на църковното настоятелство при храма свещ. Любомир Годиняков и благодари на арганизаторите, на реставраторите, иконописците, дарителите и всички присъстващи и раздаде нафора.
Негово преосвещенство и придружаващите го духовници посетиха след това музейния комплекс Цари Мали град и стародавния храм „Св. Петка“.
Сред участниците във великденското тържество бяха кметът на Самоковска община Ангел Джоргов и ктиторът и председател на фондация ,,Възраждане на Белчин” Камен Пешов.

Можете да харесате