Обновиха храма в Доспей, отец Георги Николов стана протоиерей

В двоен и троен празник се превърна 6 септември за жителите и гостите на Доспей. Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит и български патриарх Неофит, отслужи в съслужение с архимандрит Евтимий, йеромонах Силуан, архиерейския наместник в Самоков иконом Михаил Колев и софийски и самоковски духовници света литургия в черквата в селото – „Св. апостоли Петър и Павел”, по случай обновлението на култовата сграда.
Негово преосвещенство предаде благопожеланията на патриарх Неофит и поздрави богомолците и по случай Деня на Съединението на България, както и по повод 80-годишнината от освещаването на храма.
Изпълнен бе и църковният ритуал за удостояване с офикия протоиерей на свещ. Георги Николов, предстоятел на черквата. Тъй като това бе и един от дните, в които православната ни църква почита св. Архангел Михаил, владиката разказа и за едно от сътворените от светеца чудеса.
„Да преуспяваме в единство и разбирателство, за да спазваме завета на нашите предци и на нашия Бог, целокупна да пазим нашата родина и да напредва нашият народ и по пътя на вярата”, пожела в беседата си след службата епископ Поликарп.
Висшият духовник изрази признание за положеното усърдие за обновлението на черквата на църковното настоятелство, на всички спомоществователи, на общинското ръководство и на жителите на селото.
Клиросни певци и енорийският хор също допринесоха за молитвеното настроение в храма.
„Дай Боже да вървим напред с Ваша помощ и с Божия подкрепа”, обърна се председателят на църковното настоятелство протоиерей Георги Николов към епископа и като му благодари, го дари с разкошен букет цветя.
От името на домакините Бойко Димов подари на владиката, а чрез него и на патриарх Неофит, два сборника с източно християнско пеене, издадени от българския Зографски манастир в Света гора през далечната 1905 г.

След църковния ритуал самодейци от местното читалище „Отец Паисий”, пременени в традиционни носии, се изявиха с характерни за региона песни и с жизнерадостни народни хора в красивия двор на храма. Певците и танцьорите заслужиха овациите на многобройните присъстващи, сред които бяха и кметът на Самоковска община Владимир Георгиев, бизнесменът Александър Боев и други дарители, кметът на Доспей Николай Гешев и др.
Импозантният храм е ремонтиран благодарение главно на даренията на фирми и частни лица. Ценна помощ е оказала и Общината с предоставянето на част от строителните материали. Спонсорите са подкрепили богоугодното дело и с финанси, техника, труд.
Основно ремонтирани и обновени са куполното пространство и фасадата на черквата. Монтирани са електронна система за биене на камбаните и декоративно осветление. Местните жители особено се радват на осветлението. Благодарение на него и на извършения ремонт характерната сграда в съседство с паметника на Паисий Хилендарски придобива вечер още по-оригинален и внушителен вид.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*