Защо е заграден тротоарът?

Проверка по писмо

„Тротоарите са територия за гражданите. Това е особено важно при пренаситеното движение на коли. Поставих пред общинската администрация конкретно въпроса за кръстовището на ул. „Иван Вазов” и ул. „Софроний Врачански”. Писа се преди време във вестника за „Синя зона” и имаше някаква идея на КАТ да се въведе еднопосочно движение по някои улици поради претовареност с коли.
Преди няколко дни дойдоха собственици на мястото на ул. „Софроний Врачански”, до въпросното кръстовище. Преди доста години те имаха наследена от хазяйката им къща там, която изоставиха да рухне. Беше опасна за минаващите оттам и Общината разчисти терена, а мястото повече от 10 години остана празно и ако не бяха съседите – да го почистват всяка седмица от боклуци и да косят тревата и бурените поне 4-5 пъти годишно, то щеше да стане пущинак подобро на Бутиловото място на ул. „Иван Вазов” по-надолу.
Сега собствениците на ъгъла на ул. „Софроний Врачански” и ул. „Иван Вазов” заградиха мястото така, че отнеха тротоара. Къщата им беше някога и върху част от тротоара и мястото си е било тяхно. Не съм видяла обаче някъде в централната част на града някой да си присвоява тротоар, за да си поразшири владението. Обадих се по телефона на техническата служба в Общината да попитам правилно ли е това. Поискаха писмено да го направя. Аз вече съм трудно подвижна, но изпратих дъщеря си да занесе написаното. Не го приеха. Казаха да отидем в приемния ден на гл. архитект на Общината арх. Клинчева.
Занесе го дъщеря ми втори път. Препратила приносителката до администрацията – да остави там писаното от мен. Приложихме документална снимка на къщата, от която се вижда, че все пак на това място е имало тротоар, макар и тесен. Дори някога къщата да е била на тротоара, това е било на доизживяване.
Някога изобщо нямаше коли по улиците ни и спокойно си ходехме по платното, но сега е друго. Тротоарът е необходим.
При това колите по ул. „Софроний Врачански” фучат с голяма скорост, защото няма знак за спиране и е опасно лишените от тротоар пешеходци да ходят по платното. Безпокоя се, защото оттам минават и деца за близкото училище. Преминават и големи камиони и автобуси. Ще чакаме да стане нащастие ли, за да се вземат мерки с някакви нелепи оправдания?!
Нарочно предлагам въпроса на общественото внимание, защото е ярък пример за бюрокрация и безхаберие. Докога аз, гражданката, ще имам само право да гласувам и щом избраниците ни заемат службите си, няма да имам право да ги занимавам с належащи въпроси?!
Убедена съм, че никой няма право да ни отнема тротоара и да си го загради като лична собственост.
Чакаме отговор. А може да го потърсим и на по-висока инстанция, за да сверим законите и правилата.”

Бележка на редакцията.
Публикуваното по-горе е част от писмо до редакцията на уважаваната наша оперна певица Росица Тренкова. Спестяваме някои по-остри критични бележки към отговорни служители на Общината. Тренкова смята, че те би трябвало да бъдат по-отзивчиви, когато се поставят подобни важни въпроси, свързани на практика със здравето и дори с живота на гражданите.
Редакционната проверка показа, че написаното отговаря на истината. Целият тротоар на това място откъм ул. „Софроний Врачански” е заграден с мрежа и метални колове.
Не можахме да открием собствениците, но и от снимката, за която става дума по-горе, и от спомени на съграждани е ясно, че старата къща тук наистина е заемала, макар и не целия, но все пак част от тротоара.
Явно обаче е недопустимо сега такова нещо. Да оставиш улица в централната част на града ни без тротоар, това означава да изложиш на риск живота на пешеходците. Улицата е много важна, със силен трафик, знаците „Стоп” са на пресичащите я преки и тук има много голяма опасност, не дай си Боже, да стане злополука. Още повече, че въпросното място е на самия ъгъл, където няма и видимост, самата улица е тясна, а по нея се налага и да спират автомобили. Това още повече усложнява и без друго невралгичната ситуация, тъй като разминаването в този опасен участък става невъзможно.
За случая в редакцията съобщиха и други разтревожени и възмутени граждани. Някои предлагат, ако трябва, да се заплати квадратурата на тротоара, но той задължително да се освободи за движение на пешеходците.
Със случая бе запознат и кметът Владимир Георгиев, който изрази мнение, че проблемът трябва да се реши в интерес на гражданите.
Нядяваме се това да бъде факт, преди да е станало късно.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*