Защо „Самел-90” и други родни фирми са игнорирани от търга за машина на пехотата?

„От български фирми се пълни българският бюджет. А с лека ръка се хвърлят парите от българския бюджет извън границите на България”, изрази недоволство изпълнителният директор на „Самел-90” АД инж. Петър Георгиев на пресконференция в София на 3 октомври.
Дългогодишният ръководител на самоковската фирма, която тези дни чества 55-годишен юбилей, имаше предвид, че самоковският завод и другите родни предприятия на практика са изключени от предстоящия търг за бойна машина на пехотата заради неприемливи финансови условия.
Както е известно, в ход са три проекта за модернизация на Българската армия. Вече са платени предварително, след много разнопосочни мнения и становища, над 2 млрд. за 8-те изтребителя от САЩ. Сега се подготвя търгът за бойна машина на пехотата и във връзка с това са изпратени от възложителя – Министерството на отбраната, задания до няколко фирми в чужбина. Третият проект е свързан с нововъведения във Военноморския флот.
На пресконференцията инж. Петър Георгиев и инж. д-р Антон Стефов изразиха своите силни резерви към условията в заданията за нова машина на пехотата. Двамата ръководят фирмите „Самел-90” и „Интернешенъл Арморед груп”, които са партньори в съвместната фирма „Самарм” с база в самоковския завод и с предназначение да произвежда бронирани машини, съоръжени със съответната електронна техника.
Инж. Георгиев посочи, че през тази година е изпълнен проект за 35 бронирани машини за швейцарска фирма, предназначени за белгийската армия. В същото време представители на три от чуждестранните фирми, които са получили задания от българското Министерство на отбраната, са потърсили контакти с ръководството на самоковската фирма за евентуална съвместна дейност с оглед кандидатстването на бъдещия търг.
Получава се парадокс. „Самел-90” работи с чуждестранни фирми и изнася основната част от своята продукция в чужбина. Произвел е например 17 хил. радара за кораби по поръчка от американска фирма. Нашата фирма е направила 4 прототипа на различни машини – „Форд”, „Тойота”, „Ивеко” и „Татра”, и с тях е участвала в световни изложения на военна техника в Абу Даби, в Лондон. Още на българското изложение „Хемус” преди година и половина е представена наша бронирана машина, но никой след това не е дошъл на място в завода, на 50 км от София, за да види за какво точно става въпрос. „Това е смущаващо, меко казано”, обобщи П. Георгиев.
„Принципен е въпросът – защо чуждестранните фирми трябва да ни дават трохи, а не ние на тях”, запита риторично директорът на „Самел”. И бе категоричен, че за година и половина-две във фирма „Самарм” могат да бъдат произведени 150 бронирани машини.
Условията на предстоящия търг бяха наречени на пресконференцията „безумни” и коренно различаващи се от условията за търга при самолетите. „Според сегашите условия ние трябва да произведем тези машини за 6 години и да си получим парите на 12-ата година, а всички знаем как се преведоха милионите за самолетите на „бедната” американска държава и „бедната” американска фирма”, заяви Георгиев и запита коя банка би дала 1 млрд., за да почне финансирането на производството. Той се изрази и образно: „Американските деца ядат шоколади. Ние на нашите поне едно парче хляб да им дадем.”
В условията за търга е записано, че спечелилата фирма трябва задължително да работи съвместно с държавната фирма „Терем”, което, както и финансовите условия, учудват и притесняват чуждестранните бизнесмени.
Георгиев не е привърженик на отлагането на търга, тъй като, по думите му, той и без това твърде много се е забавил, но настоятелно бе отправено искането Министерството на отбраната като възложител да даде разяснение по въпроса за тръжните условия.
Не по-малко категоричен по въпроса за условията на предстоящия търг бе инж. д-р Антон Стефов. Според него сделката за самолетите е не само неизгодна, но е и прецедент в международната практика. Защо – защото ръководството на всяка фирма би отделило 20-30 % от цялата предварително платена сума, както е в случая, за да започне първоначалното производство, а другите пари ще вложи в банка. „Такова нещо няма никъде по света… Печална сделка”, изрази разочарованието си инж. Стефов.
Според участник в пресконференцията при подобна сделка за същия тип самолети Словакия ще плаща не наведнъж предварително, а на три части, разсрочено, в рамките на 8 години.
Преминавайки на темата за търга за бронираните машини, Стефов изрази становище, че никоя западна фирма няма да се съгласи да участва в търга за бронираната машина, ако условията не се променят.
Бизнесменът, воден от богатия си световен опит, уточни, че във всяка друга страна при подобни процедури обикновено се изисква 51 % от материалите, суровините и пр. да са местно производство.
„Това сега звучи като защита на интересите на някои хора и организации”, добави инж. Стефов, имайки предвид условията за бъдещия търг.
Неговата фирма е лидер в световното производство на бронирани автомобили. Самият той е с над 20-годишен опит в това производство със заводи в САЩ, Канада, Великобритания, ОАЕ, Южна Африка, Пакистан, Индонезия, Ирак. Произвеждат се 250 бронирани автомобила месечно, годишният оборот е 60 млн. долара, а клиенти са мисии на ООН, НАТО, дипломатически мисии, правителства и правителствени институции, международни компании за пренос на ценности и охрана и др.
Сътрудничеството със „Самел-90” е установено без помощ отвън. Произвежданите коли отговарят на стандартите на НАТО. Цената им е поне 30 % по-ниска от това, което биха предложили за подобно производство други международни компании.
Освен всичко друго инж. д-р Стефов разясни на пресконференцията, че разходите по обслужването на една такава машина надвишават минимум пет пъти нейната цена, което е още един аргумент в полза на участието на български фирми. „България трябва самостятелно да взема решения и да не зависи от чуждестранни фирми, трябва да се защитят интересите на страната и нашия народ”, изтъкна Стефов и декларира: „Това, което е необходимо на Българската армия, ние сме в състояне да го направим не само сега, а и в бъдеще.”
В началото на пресконференцията водещата Ралица Стоянова поясни, че „Самел-90” е основен производител на комуникационни системи, различни видове радиосмутители, включително артилерийски, части за ракети, единствен в страната интегратор за специализирани автомобили на Мнистерството на отбраната и МВР, най-големият в България производител на енергоспестяващото и ефикасно LED осветление. Над 30 страни от света – от Европа, Северна Америка, Азия и Африка, са клиенти на самоковския завод. През последните 15 години над 80 % от неговото производство е предназначено за износ. През периода 1999-2019 г. в дружеството са инвестирани над 82 млн. лв. Със своите 500 работници „Самел” е най-голямата фирма в страната в сектора на отбранителната електроника.
Директорът инж. Георгиев допълни, че преди 55 години заводът е създаден с предназначението да снабдява Българската армия и МВР със специализирана електроника. И сега е една от най-добрите фирми в света на специализираната електроника. Заводът участва в почти всички международни изложения в тази сфера.
„Ние печелим търгове навсякъде по света”, посочи П. Георгиев. Анти дрон смутител е едно от последните авангардни изделия на фирмата.
В същото време някакви малки фирми внасяли изделия от чужбина и ги препродавали скъпо на Българската армия. А предимствата нашата армия, полицията и специалните служби да се снабдяват със специализирана техника от родни фирми са огромни – произвежданите изделия отговарят на необходимите високи изисквания, по-евтини са, ремонтите при нужда са по-изгодни и стават неимоверно по-бързо и пр.
Инж. Георгиев настоятелно покани журналистите да посетят „Самел-90” и базата на „Самарм” и да се запознаят на място с произвежданите в Самоков бронирани машини и с тяхното електронно оборудване.

х х х

Необяснимо защо споделеното на пресконференцията почти не намери място по страниците и емисиите на централните медии. Публикацията тук е подготвена от екип на „Приятел” по информацията на БТА и запис на пресконференцията.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*