„Самел-90” чества с голям концерт и награди 55-годишен юбилей

С двучасов концерт в „Арена Самоков” фирма „Самел-90” АД почете на 4 октомври  55-годишнината от своето основаване.
От името на съгражданите си Владимир Георгиев поздрави сърдечно колектива, като посочи, че юбилеят е забележителна годишнина не само за Самоков, а и за България, и връчи специално изработен почетен плакет на изпълнителния директор инж. Петър Георгиев с благодарност за направените инвестиции в общината и за приноса за газификацията и за развитието на баскетбола в Самоков.
Самият Петър Георгиев от 30 години е начело на най-голямото самоковско предприятие, а и целият му трудов стаж е преминал там.
Инж. Георгиев благодари за поздравленията, приветства всички настоящи и бивши работници и служители и изтъкна огромните предизвикателства, през които е трябвало да премине заводът особено през последните три десетилетия, при променената обществено–икономическа ситуация.
„Това, което ние преживяхме през последните 30 години, мисля, че никой не е преживял. В другите бивши социалистически държави като че ли преходът беше по-лесен, по-бърз, докато при нас все още продължава. Но ние се борим да вървим нагоре”, заяви П. Георгиев.
Той изрази признание и на колегите си от други предприятия, с които заводът работи съвместно.
„Благодаря, че ми повярвахте, че не ме предадохте”, възкликна директорът, обръщайки се към колектива на „Самел”.

Фирмата е създадена през 1964 г., а официалното откриване е през 1969 г. Първи директор е инж. Асен Доцев. Предприятието е известно със своята военна и гражданска продукция на световно равнище. Работи съвместно с авторитетни наши и чуждестранни партньори. Внедрява перспективни научни разработки. В последно време стана особено популярно с производството на бронирани машини и на модерни енергоспестяващи лампи.
На голяма видеостена бяха показани кадри от първата копка, от миналото и от впечатляващото настояще на дружеството, от дейността и живота на колектива. И в трудните години след промяната тук на негово разположение е работнически стол. Два пъти в годината – по случай Коледа и Великден, бившите работници и служители също получават бонуси.
Много топло приветства колектива на фирмата, която е и спонсор на баскетболния клуб „Рилски спортист”, председателят на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. „Рилски спортист” е запазена марка в българския и европейския баскетбол. Благодаря ви от името на федерацията и от мое име за развитието на баскетбола”, каза Глушков, като добави, че повече от 25 години „Самел” е спонсор на самоковския клуб. Ръководителят на федерацията подари на директора П. Георгиев, който е и президент на баскетболния клуб, златна баскетболна топка с емблемата на „Самел-90” и златна значка, посветена на 100-годишнината на баскетбола в България.
С думите „Баскетболът е нашият живот” златна значка Глушков връчи и на Ани Рудева. „На всички благодаря – от г-н Георгиев до федерацията, както и на всички деца и родители, които в Самоков са ме приели като самоковка”, заяви през сълзи дългогодишната треньорка и спортна деятелка.
Стана ясно, че сега в различните възрастови мъжки и женски формации на БК „Рилски спортист” се подготвят около 350 състезатели. „Аз ще съм най-щастливият човек, ако видя, че на баскетболен мач залата е пълна, както сега”, възкликна инж. Георгиев.
А голямата зала беше наистина пълна. Стотици столове бяха поставени на самото игрално поле, пред което беше издигната сцена. Допълнително празничен вид придаваха спускащите се от тавана многобройни разноцветни балони.
Водещата Ралица Стоянова оповести, че са получени поздравителни адреси по случай юбилея от БАН, от Института по отбраната към военното министерство, от фирмите „Арсенал 2000” /Казанлък/, „Кинтекс” /София/, „Оптикоелектрон груп” /Панагюрще/, ВМЗ /Сопот/, „Аркус” /Лясковец/, Силите за специални операции и др.
Сред присъстващите бяха депутатите Валентин Милушев и Радослав Стойчев, научни работници, генерали, гости от чужбина.
Тържествено прозвуча „Мила Родино”. Много ръкопляскания и овации заслужиха трио „Уникални гласове” /Борис Луков, Веселин Вачев и Александър Баранов/ и Веселин Маринов и неговата танцова трупа.
Фойерверки отвън осветиха есенното небе и оповестиха финала на впечатляващото честване. В ресторанта на хотел „Арена” бе даден по случай юбилея и коктейл.
Това честване бе и кулминацията на различните обществени, културни, спортни и туристически изяви, организирани от фирмата през годината по случай големия юбилей.

Тодор Попов

х х х

В самия завод в същия ден по-рано тържествено бе осветено фирменото знаме от иконом Михаил Колев, архиерейски наместник в Самоковската духовна околия, в съслужение с протоиерей Георги Николов.
Почетни грамоти бяха връчени на дългогодишни служители в дружеството и на ръководния екип. Бяха наградени общо 99 служители и работници от фирмата.
„Продължаваме да вървим напред въпреки трудностите и това е благодарение на общите усилия”, заяви в обръщението си директорът инж. Петър Георгиев.
С награди бяха удостоени победителите в обявения конкурс за иновативен продукт, идея и бизнес проект.
Първо място и 1000 лв. заслужи идеята за мултифункционална пейка на инж. Христо Марков.
Второ място и награда от 400 лв. бяха присъдени за предложението за технология за иновативни керамични панели за бронезащита на автомобили на инж.-химик Венетка Попова.
Трето място и награда от 300 лв. за зарядна колонка за електрически превозни средства с един и два контакта получи авторски колектив: инж. Станиела Минчева, инж. Владимир Кабрански, инж. Бойко Новаков и инж. Христо Марков.
Останалите иновативни предложения от инж. Лазар Еринин, инж. Николай Георгиев и Владимир Креначев бяха удостоени с поощрителни награди по 100 лв. Предложението за технология за ротационно изтегляне на алуминий на авторски колектив: инж. Станиела Минчева, инж. Валентин Хаджилазов и Жоро Попов, пък бе премирано с 200 лв.
Обявено беше и че всеки работник ще получи еднократно допълнително възнаграждение от 55 лв. по случай юбилея.
Признание и специални награди имаше за работници в предприятието с над 50 години трудов стаж – Иван Димитров, Васил Ников, Стоян Попов, Йордан Щупалов, Христо Груев и Митко Пиргов.
За още по-доброто настроение на колектива и гостите се погрижиха  мажоретките от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и малките танцьори от ансамбъл „Самоков”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*