Зинаида Хаджимитова издаде „С боси нозе“

През май – месецът на толкова много празници на културата и духа, се случи още един празник – излезе от печат петата поред книга на самоковската авторка Зинаида Хаджимитова „С боси нозе“.
За разказите й в своеобразния предговор писателят Иван Вакрилов възкликва: „Прекарвал ли си, читателю, нощта върху купа сено? Наоколо е тъмно и само светлините на селото долу, в ниското, ти дават кураж да не побегнеш презглава. Ей такава светлинка е „С боси нозе в прахта на времето“ на Зинаида Хаджимитова – много радост, много тъга, много любов и… никаква лошотия!“
Другите разкази са обединени в два раздела под надслов „Пътят към дома“ и „Дъга от обич“. Книгата пък завършва с кратък отзив от театралния режисьор и литератор Любомир Малинов:
„Парадоксално: Колкото повече се говори за т. нар. евроатлантически ценности, толкова повече се появяват книги, в които, ако перифразираме А. С. Пушкин: „Мирише на България!“. И новата книга на Зинаида Хаджимитова е точно такава – до болка българска, със суперлаконичен изказ, пределно стегната композиция, с една дъга от обич, към която тя тича, ту извисено лирична, ту здраво стъпила на земята, но… и с нещо неочаквано дръзко навлиза в нови територии и… ги превзема. Там са всички, които с боси нозе ровят прахта на българското си време. Струва си да бъдем с нея!“
Авторката благодари на дъщеря си Виолета Хаджимитова за „прекрасната корица“, на д-р Иван Стефанов за споделените истории и специалната картина, която краси корицата, на племенника си Иван Пенчев и на Борето Пашов за финансовата помощ, на Рая Симеонова и на всички, помогнали книгата да се „роди“.
Хаджимитова е автор на още три сборника с разкази – „Приказки за живота“, „С цвят на розово мартини“ и „Вятър за глухарчета“, както и на романа „Дъщерите на огъня“.
Новото свое произведение Зина посвещава на дъщерите си Виолета и Ангелина и на внуците Андрей, Виктор и Иван.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*