Зинаида Хаджимитова представи книгата си „Вятър за глухарчета”

Новата си книга – сборникът с разкази „Вятър за глухарчета”, представи на 28 септември Зинаида Хаджимитова. Многобройните почитатели на словото и на самата авторка изпълниха фоайето на Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”, където се състоя и своеобразният литературен празник поради извършвания в момента ремонт на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
„За кого са тези разкази? За всички нас – глухарчетата, отвявани от вятъра, за да дойдат други, с нови послания от Вселената. При Зина те винаги са човешки и човечни, затова могат да стигнат до всекиго…”, пише в предговора литераторът и режисьор Любомир Малинов. Именно той говори в своя неподражаем стил пред жадните за култура гости на проявата:
„Всички разкази в книгата са като Зина – поривисти, бързи, динамични, с много стегнат диалог. Да се пише къс разказ понякога е по-трудно, отколкото да се напише роман – тук писателят трябва да действа като снайпер – с един изстрел, много сбито, събрано, лаконично и точно да разкрие идеята, героите, взаимоотношенията, идеята и философията. В нейните разкази има болка и обич, надежда и страдание, вяра и отчаяние, има някаква мисъл за това, че човек не може да изживее достойно живота си, ако не е намерил неговия смисъл.”
Л. Малинов изтъкна, че творбите в сборника са събрани много точно в три основни групи – разкази, в които героите дирят смисъла на своя живот; такива, в които авторката показва своето чувство за хумор, което се движи между иронията и сарказма, и които ни връщат към най-хубавото от нашето белетристично наследство в лицето на Елин Пелин и Чудомир; и разкази, в които има повече езотерика.
Друга стойностна черта на книгата е, че финалите на разказите в някои случаи изведнъж обръщат посоката на действие на 180 градуса.
Малинов изрази мнение, че човечеството е изпаднало в духовна безпътица, но пък „Зина има много голямо желание да работи за Светлината”. Л. Малинов прочете и разказа „Бубольок”, получил първа награда на националния конкурс на тема „Състояние на полет”, организиран от най-големия сайт за художествена литература „ХуЛите” през 2016 г.
Самата Зинаида пък представи друг разказ – „Монолог”, класиран на четвърто място в национален конкурс по случай 1 април. Тя благодари на присъстващите и на приятелите, които са дали мнения за написаното от нея още преди книгата да види бял свят.
Един от тези приятели – Лидия Найденова, потвърди думите на Зина и прочете с вълнение разказа, който дава заглавието и на самата книга – „Вятър за глухарчета”.
Христо Христов, който допринасяше за приятната атмосфера с китарен звън, също изказа мнение. Той поздрави Хаджимитова за отлично уловената динамика на диалозите. Христов обърна поглед и към близкото минало, заявявайки, че романът „Дъщерите на огъня” от същата авторка може да бъде едно от най-добрите произведения в съвременната българска литература.
Впечатлени от чутото, посетителите се наредиха на дълга опашка, за да си закупят изданието и да получат автограф от авторката.
„Вятър за глухарчета” е четвъртата книга на Зинаида Хаджимитова. Преди това изпод перото на вярващата в успеха на доброто лъчезарна дама излязоха „Приказки за живота”, „С цвят на розово мартини” и романът „Дъщерите на огъня”.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*