Злокучане, Клисура и Горни Окол гостуваха на Костандово

През 2005 г. със съпруга ми Георги Божилов-Гебо станахме съпричастни на важно събитие – обявяването на село Костандово в Родопите за град. Костандово е разположено близо до красивия Велинград и е не по-малко хубаво от него.
В горещите дни на 18 и 19 май жителите му посрещнаха за 18-и пореден път самодейци от близо и далече – участници в националния фолкфестивал „Костандово – 2013”. За организацията се бяха погрижили Министерството на културата, Община Ракитово, кметство Костандово и местното читалище „Просвета – 1919 г.”. Неговият секретар Пламен Киселов вече 12 години е главен организатор на проявата.
През 1995 г. някак съвсем естествено се ражда идеята да се провежда тук фолклорен фестивал. Тогава той съвпада с храмовия празник „Св. Константин и Елена”, но след това вече се оформя като отделна проява.
Гостите на тазгодишното издание на фестивала бяха сърдечно приветствани от кмета на Костандово г-н Шишеков и организаторите.
Първият ден бе посветен на спортни състезания – футбол, волейбол, надпревара с коне.
В събота вечерта домакини и гости аплодираха народния певец Янко Неделчев. Празникът завърши с народно веселие, подгрявано от оркестъра на Панчо Иванов от гр. Гоце Делчев.
В традиционната проява участваха около 1300 души от над 50 състава от много селища в Родопите, както и от Благоевградско, Пернишко, Софийско, Пловдивско.
Сред тях бяха и три състава от Самоковска община – от Клисура, Злокучане и Горни Окол. Преди да се качат на сцената, участниците разгледаха етнографската изложба, подредена в читалището. От секретаря Киселов разбрах, че имат идея да направят етнографски музей.
Не се съмнявам, че това ще стане. Защото костандовци са мераклии, активни и са отдадени на фолклора. Почти всеки ден в читалището репетират – групата за стари градски песни, ансамбълът за изворен фолклор (те са гостували и на Бобфеста в Радуил), творците от литературния клуб. И за възрастните е помислено – те се раздвижват и спортуват два пъти седмично в спортния клуб…
Силното слънце не попречи на самодейците – певци, танцьори и музиканти с желание показаха какво са научили и постигнали в своето изкуство. Жените от Клисура само преди седмица се бяха върнали от фестивал във Велико Търново с престижна награда. Певческата група от Злокучане постепенно се стабилизира и се старае да изпълнява местните песни така, както е било в миналото. За женската фолк група от Горни Окол пък това беше едно от първите участия във фестивал за тази година. Всички тях ги очакват много нови подобни изяви.
Сега получиха грамоти и макар да нямаше класиране, членовете на журито Вичка Николова и Георги Николов – преподаватели в Музикалното училище в Пловдив и водещи в Радио Пловдив, с интерес се заслушваха в изпълненията. После споделиха, че са доволни от представянето на младите.
Клисурки вече имат свежо попълнение, младите гласове на Малинка и Лора подсилват групата. А едва 5-годишната Алекс вече е навсякъде редом с баба си, която я е и пременила с народна носия.
Журито остана много приятно изненадано и от поднесената красива и вкусна погача.
Когато със самодейците са и кметовете на съответните села, старанието е още по-голямо, самочувствието – също, а и се подсилва желанието да покажеш, че пазиш фолклора на родното място. Кметовете на Злокучане и Клисура Иван Велинов и Иван Пенов подкрепяха певиците и така доказаха уважението си към тях и това, че държат на културата. На фона на музикалното изпълнение на Адриян Чучуков от Клисура пък нашите жени привлякоха и други самодейци да извият хоро около сцената.
Голям смях и веселие предизвика изпълнението на Зоя Мирчева от Рударци, Пернишко. Тя така изразително и комично разказа историята за снахата, свекървата и комшията, че всички се смяха от все сърце. Радвахме се искрено и на танците, на песните, на красивите носии, на младите.
Събитието в родопското градче Костандово доказа още веднъж, че от нашия фолклор по-хубав няма. Но-най ценното е, че още има сърцати хора, които да пренасят този фолклор през годините в името на бъдните поколения.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*