И летище Долна баня отбелязва вековния юбилей на родната авиация

Снимка: авторът

Едно от нещата, с които Долна баня в днешно време се гордее, е летището – първото частно сертифицирано летище в нашата страна. Вече 12 години то разнася славата на рилското градче, професионално ръководено от своя собственик инж. Ватко Бешлиев.
Изграден на мястото на бившето селскостопанско летище между Долна баня и Костенец, днес долнобанският аеропорт се е ширнал на площ от 100 дка.
Тук работи авиационният учебен център „Ратан”, чиято основна дейност е свързана с обучението на професионални и любители пилоти на малки самолети и мотопланери – от началото до тяхното пълно лицензиране. Центърът е сертифициран от специализираните органи за гражданска авиация при Министерството на транспорта.
Успоредно с основната си дейност авиационният център предлага и развлекателни туристически полети с различна продължителност в китната Долнобанска котловина, по горното течение на р. Марица и над рилските дебри. За всичко това способстват новите модерни самолети и отлично подготвените пилоти и инструктори.
Родната авиация е дала многобройни примери за мъжество и героизъм, като по този начин е създала норми на поведение, които поколения българи са приемали за свой житейски път към доблестта, родолюбието и приятелството. Водени от това разбиране, тук, на летището, преди години авиатори създадоха сдружение „Авиореликви”. Основната цел на сдружението е да открива, възстановява, съхранява и популяризира документи и летателни апарати, свързани с развитието на българската авиация и с нейния принос към националната и световната история на въздухоплаването.
Вече са създадени първите подобни самолети – летяща реплика на „Летяща бълха” на френския конструктор Анри Мине, полетяла за първи път през далечната 1933 г., и летящо копие на самолет „Албатрос Ф 2”, с който на 16 октомври 1912 г. /точно преди 100 години/ пилотите Радул Милков и Продан Таракчиев извършват един от първите в света полети за бойно използване на самолет. Идеята е след построяването на тези апарати и участие в авиационни изложения те да бъдат експонирани на подходящо място в Националния исторически музей.

Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*